Културни колаж и изложба слика Биљане Гавриловић

Сјајан спој сликарства и хорске музике, који је Културни центар “Хаџи Рувим” Лајковац, у оквиру свог мајског програма приредио својим суграђанима на празник Св. Ћирила и Методија, представља је лепо уметничко вече. Централни догађај програма „Лајковачки културни колаж“ у Галерији Културног центра “Хаџи Рувим” било је отварање изложбе слика лајковачке сликарке Биљане Гавриловић.

У оквиру програма уприличен је наступ хора, који већ две деценије успешно функционише при лајковачком Културном центру „Хаџи Рувим“, без кога се не може ни замислити ни један озбиљнији културни догађај.  Хор под диригентском палицом  професора,мр. Уроша Степановића је својим наступом комплетирао пуни уметнички доживљај вечери. У години јубилеја, две деценије свог постојања, хор се успешно представио рафинирано одабраним, догађају примереним репертоаром, делима познатих композитора и националним етно мотивима.

Била је ово друга самостална изложба Биљане Гавриловић, под називом „Сликом кроз време“, на којој је ауторка изложила преко 20 својих радова, уља на платну, акрилика, акварела и цртежа, насталих током две деценије њеног плодног стваралаштва.

Приликом отварања изложбе, Александра Танић, историчар уметности је говорећи о сликарском изразу Биљане Гавриловић рекла:  

“Ликовни језик Биљане Гавриловић можемо посматрати као урођену нужност, органску потребу да се изразе и уобличе стваралачки импулси настали као последица једне особене опсервације окружења. Ови импулси поседују сопствену експресију, али заједно ипак остају сједињени у својој тежњи. У пејзажима најбоље долази до изражаја ово интровертно анализирање запажања, у ком се облици из спољашњег, опипљивог света, активно транспонују у субјективни, духовно-емоционални однос према природи. Ова анализа долази увек као саставни део уметничког процеса који у себи обједињује све оне противречности које леже између онога што се посматра и једне унутрашње, уметничке тензије која покушава да у одговарајућој форми приближи сопствени осећајни свет. Уметнички сензибилитет Биљане Гавриловић почива на реалистичком третману пејзажа, али неретко и на импресионистичком грађењу атмосфере, кроз значај представљања светлости и њеног утицаја на реалност боје, текстуре и облика. Пејзажи Биљани пружају широко визуелно поље за контемплацију. Осећање спорог протицања времена и утиска тишине и осамљења, чини ове слике специфичним медијем осећајности који је повезан са тенденцијом изражавања осећања времена и простора. Сликарски поступак на неки начин је подређен изражавањем неопходности наглашавања ове две компоненте. Као саставни део духовне активности, сликање пејзажа доноси увек нови увид у уметничко разумевање природе и естетске и ликовне вредности које произилазе из појединачних поља контемплације. Биљанине ликовне преокупације резервисане су и за сликање портрета, које остаје у домену реалистичког приказа портретисаног, без заинтересованости за идеализацију или пренаглашено психолошко представљање.”

Биљана Гавриловић рођена је 1976. године у Ваљеву. Одрасла у селу Непричави крај реке Колубаре. Од детињства је показивала склоност ка ликовној уметности. Ликовни студио „Хаџи Рувим“ Лајковац уписала је 1999. године, где је стекла основна знања из области цртежа и сликарства. До сада је учествовала на више од 20 колективних изложби у Београду, Прибоју, Лајковцу, Лазаревцу, Љигу и др. У организацији Туристичке организације општине Лајковац, одржана је њена прва самостална изложба. Члан је С.А.Д. Византија Београд. Учествовала и на ликовној радионици Црвеног крста у Баошићу. Посебно истиче изложбу Портрет кроз време, у организацији НУБС Београд, где јој је рад прошао у конкуренцији више стотина уметника.

На отварању изложбе су у име отганизатора говорили и директор и уредник програма Културног центра “Хаџи Рувим” Милутин Ранковић и Снежана Шкорић, а присутнима се обратила и ауторка изложбе Биљана Гавриловић. Изразили су задовољство што је ова изложба организована у галерији КЦ уз колажни програм, уз подсећање да је Биљана Гавриловић пре две деценије била сарадник Галерије.

Атмосфера на отварању изложбе у препуној галерији била је присна, каква се изгледа може доживети само у малим срединама са душом, где се сви међусобно познају, сарађују, друже, воле и поштују.