Лајковац био домаћин Окружног такмичења школа у пливању

Лајковац је за викенд био домаћин Окружног такмичења у пливању деце школског и средњошколског узраста Колубарског округа. Организатор такмичења био је Савез за школски спорт и физичко васпитање Србије, а покровитељ такмичења општина Лајковац. Ово је још један пример да отварање базена Лајковцу доноси значајну промоцију.Од отварања базена средином септембра месеца Лајковац је постао препознатљив широј јавности и по овом модерном објекту, пре свега захваљујући суперлигашким ватерполо утакмицама клуба Валис из Ваљева, али и такмичењу одржаном протеклог викенда.
Окружно такмичење пливача окупило је на базену у Лајковцу преко 170 учесника из 15 основних и средњих школа из Лајковца, Мионице и подручја града Ваљева.
Почетку такмичења присуствовао је председник општине Лајковац Андрија Живковић, који је изразио задовољство чињеницом да се на базену у Лајковцу одржавају бројна такмичења и манифестације, те да након ватерполо утакмица Лајковац има прилику да буде домаћин једног оваквог такмичења:
“Лепа слика ће данас бити послата са овог објекта и сигурно да је ово била његова главна намена, да управо деца школског узраста могу што више и на што адекватнији начин да користе објекат базена. Ја се надам да ће овакве и сличне мнифестације допринети да што више деце Лајковца почну да тренирају пливање, што ће допринети да се правилно развијају и да ће тренинзи пливања изнедрити нове активне такмичаре на пливачким митинзима или у ватерполу. Ово је свакако једна новена за Лајковац. Отварање Спортске хале у Лајковцу, пре 7-8 година, допринело је популаризацији женске одбојке првенствено, а и других спортова. Деца у Лајковцу имају све услове за бављење спортом. Као што је Лајковац постао познат по женској одбојци, надам се да ће у наредном периоду изнедрити и пливачке таленте.”
Сасвим сигурно, Спортска хала и zатворени базен су објекти од огромног и вишеструког значаја за Лајковац и то је већ увелико видљиво. То је, у име организатора такмичења потврдио данас и председник Савеза за школски спорт и физичко васпитање Србије Бранислав Ковачевић, истакавши да је овогодишње такмичење организовано на једном од најсавременијих базена у Србији, на коме су услови одлични и да је ово најмодернији и најновији базен у држави.
Ковачевић је нагласио, да је специфичност овог школског такмичења зједнички наступ почетника, међу којима има ученика који пливање тренирају свега месец дана, са државним првацима и рекордерима у појединим категоријама, што за крајњи резултат треба да има популаризацију пливања међу децом школског узраста првенствено.

У Србији је током последње деценије изграђен велики број базена, подсетио је Ковачевић, чиме су направљени значајни помацi у популаризацији пливачког спорта. Школски спорт и рекреација грађана су изузетно важни за здравље нације, а поред маркетинга који је важан, људи морају и сами препознати благодети спорта за здравље, зато је добро да деца школског узраста буду што масовније обухваћена спортом, нагласио је Ковачевић, како би смо и на том плану ухватили корак са Европом и развијеним светом.
На такмичењу је учествовало 28 основаца са подручја општине Лајковац: 27 ученика ОШ “Миле Дубљевић” из Лајковца i један ученик из ОШ “Димитрије Туцовић” у Јабучју, као и група лајковачких средњошколаца, ученика ОШ “17. Септембар”.
Победници данашњег такмичења у Лајковцу пласирају се директно на Републичко такмичење, које ће бити одржано у децембру.