Лајковац обележио градску славу

Општина Лајковац и Црква Светог Димитрија у Лајковцу обележили су у присуству мештана и гостију градску славу Свету великомученицу Марину, у народу познатију као Огњена Марија. Свету литургију, уз месно свештенство, служили су и свештеници из окружења.

Служби су присуствовали и градски челници, предвођени председником општине Андријом Живковићем. Након литургије уследило је резање славског колача и начињен је Запис у црквеној порти.  Након обреда уприличен је свечани ручак у парохијском дому.

Председник општине Андрија Живковић честитао је славу вароши свим Лајковчанима и изразио велико задовољство што се традиција наставља, што из године у годину овај радостан дан окупља све више мештана на литургији и поручио: “Традиција очувања обичаја битна је за српски народ. Ми то негујемо. Народ без обичаја и традиције не може постојати.”

Од времена када је први воз, тада популарни „ћира“ први пут прошао лајковачком пругом, железничари у Лајковцу су почели да славе Свету Великомученицу Марину – Огњену Марију као своју славу. Временом је њихова слава прерасла у градску, па се Света Марина слави, како молитвено и литургијски, тако и у оквиру манифестације „Дани Лајковца“ која окупи највећи број Лајковчана на једном месту, а и бројне посетиоце из суседних општина.

Огњена Марија је и повод да у Лајковац дођу сви они који имају порекло из Лајковца, бројни пријатељи и поштоваоци Лајковца.