Лајковачка библиотека убудуће Народна библиотека „Радован Бели Марковић“

Градска библиотека Лајковац убудуће ће носити назив Народна библиотека “Радован Бели Марковић”, одлучили су јуче једногласно одборници Скупштине општине Лајковац. Ово је први званични гест којим ће Лајковчани чувати успомену на лик и дело прослављеног суграђанина, познатог српског књижевника, а постоји још неколико лепих идеја које ће се развијати у наредном периоду.

Иницијатор промене имена био је колектив Градске библиотеке Лајковац. У образложењу директорке Биљане Богдановић се, између осталог, каже: “Прошло је скоро пола године од смрти књижевника Радована Белог Марковића, једног од најпознатијих савремених српских писаца. Оставио је велик траг у књижевности и библиотекарству. Библиотека је штампала многе његове књиге. Захваљујући њему лајковачка библиотека је угостила многе познате песнике, књижевнике, критичаре. Очекивано је да установа, чији је био први самостални управник, понесе његово име.“

Познати српски књижевник Радован Бели Марковић преминуо је 19. јануара у свом Лајковцу, у 75. години. У својим делима овековечио је родне Ћелије, Лајковац, Колубару и „Бело“ Ваљево, приповедајући јединственим језиком. Први је добитник Повеље за животно дело општине Лајковац, која му је уручена 16. септембра 2021. године поводом Дана општине.

Био је члан Удружења књижевника Србије, Српског књижевног друштва, Српског ПЕН центра и стални члан-сарадник Матице Српске. Добитник је већине књижевних награда у нашој земљи: Андрићеве, Вукове, Културно-просветне заједнице, НОЛИТ, Бора Станковић, Бранко Ћопић, Меша Селимовић, Рачанска повеља, Стеван Сремац итд. Неколико пута је био у ужем избору за НИН-ову награду. О његовом стваралаштву написан је велики број научних радова, међу којима су и докторске дисертације.

Радован Марковић и његова супруга Емилија 2011. године основали су легат и поклонили га Градској библиотеци Лајковац. Легат Емилије и Белог Марковића садржи 708 књига са посветом аутора, 743 наслова без посвете и 658 серијских публикација, уметничке слике, скулптуре у дрвету, писаће машине, рукописе, белешке, фотографије и личне предмете. Постоји идеја да легат буде смештен у једном од конака који ће овог лета бити потпуно завршени у насељу Војни круг и намењени културним садржајима. У питању су Радића конак и Конак Брене Михајловић, споменици културе специфичног градитељства из 19. века, који су због ширења угљенокопа измештени из Малог Борка.