Лајковачким пољопривредницима расподељен креч за калцизацију земљишта

Општина Лајковац је, у сарадњи са Пољопривредном саветодавном стручном службом Ваљево, трећи пут системски и организовано, по спроведеној процедури, извршила расподелу кречног материјала пољопривредницима за реализацију мере калцизације, у циљу побољшања квалитета обрадивог пољопривредног земљишта. Општина Лајковац је прва локална самоуправа у Колубарском округу која је имала слуха за меру калцизације земљишта и тиме дала значајан допринос њеној популаризацији.
Након реализованог јавног позива право на бесплатан кречни материјал остварило је 60 пољопривредника са подручја општине Лајковац. Мера је реализована средствима из локалног аграрног буџета, у овој години је опредељено 1,2 милиона динара.
На локацији Војни круг расподељено је пољопривредницима 75 тона хидратисаног креча намењеног калцизацији киселог пољопривредног земљишта. Кречни је за пољопривреднике бесплатан, али је субвенционисан средствима аграрног буџета општине Лајковац.
“На основу одрађених анализа на киселост, пХ вредност, за 55 регистрованих пољопривредних произвођача са подручја општине Лајковац направљен је програм поправке земљишта који подразумева примену одговарајуће, потребне количине кречног материјала за смањење киселости, уз употребу одговарајуће количине стајњака и препоруку начина уношења у земљиште. Кисела земљишта заузимају знатан део површина Колубарског округа, а кисела реакција је ограничавајући фактор биљне производње, па се у циљу поправке препоручује калцизација, која поред побољшања физичко-хемијских особина земљишта утиче и на повећање висине приноса гајених биљака. Поред чињенице да Министарство Пољопривреде и заштите животне средине последњих година субвенционише кречни материјал за регистрована пољопривредна газдинства, као и локалне самоуправе, калцизација као мера поправке киселих земљишта није у старту заживела у широј пракси и није била прихваћена код већег броја пољопривредних произвођача, али се то временом мења. Општина Лајковац је прва у округу имала слуха за ову меру и тиме дала значајан допринос њеној популаризацији”, кажу у подручној ПССС Ваљево.
Поред представника ресорног одељења Општинске управе Лајковац, расподели кречног материјала пољопривредницима присуствовали су стручњаци регионалне подручне ПСС Ваљево, а у изјави за медије Светлана Јеринић је нагласила да мера калцизације никада није била потребнија и кориснија него сто је то случај ове године:
” Сведоци смо да је ове године дошло до поскупљења и кречног материјала и минералних ђубрива за скоро 100%. За сто килограма МПК 3 16 сада је потребно издвојити преко 8.000 динара, а постоје и назнаке да ће поскупети и ђубриво за прихрану, као и уреа. Примена кречног материјала, осим што поправља киселост земљишта, ослобађа и један део хранива који је приступачан биљкама. Претходно је Пољопривредно-саветодавна стручна служба Ваљево урадила анализе киселости, односно пХ вредности земљишта. За 60 регистрованих пољопривредних произвођача са подручја општине Лајковац направљен је програм поправке земљишта који подразумева примену одговарајуће количине кречног материјала за смањење киселости, уз употребу одговарајуће количине стајњака и препоруку начина уношења у земљиште. Програм је конципиран тако да се што више различитих парцела и што више земљишта оплемени и поправи њихов квалитет”.
Пољопривредник из Степања Иван Лазаревић је нагласио значај N –мин методе за поправку квалитета обрадивог пољопривредног земљишта и рекао да су поред побољшања квалитета земљишта евидентни лакша обрада и бољи приноси, као и да су већ видљиви резултати примене мере калцификације на овом подручју. Подсетио је на импозантан општински аграрни буџет и апеловао на пољопривреднике, посебно млађе, да се укључе у примену свих мера у циљу побољшања пољопривредне производње.
Веома кисела земљишта биће побољшана, у складу са прецизним препорукама пољопривредних стручњака. Свака парцела и сваки пољопривредник добио је тачну потребну количину да би то земљиште имало потребни ниво киселости. Савремени пољопривредник више ниједну производњу не отпочиње без претходне анализе земљишта и провере да ли је и у којој мери погодно за одређену културу, тако да је улагање у меру калцизације дугорочно исплативо и битно ће допринети продуктивности и економској исплативости биљне производње.
Расподела кречног материјала извршена је сходно околностима пандемије, уз поштовање свих епидемиолошких мера, па су пољопривредници долазили један по један и тако је све безбедно реализовано.