Ленa Ковачевић одушевила Лајковчане

Поводом Дана жена КЦ „Хаџи Рувим“ Лајковац приредио је синоћ својим суграђанкама (и њиховим пратиоцима) сјајан уметнички догађај – концерт све популарније поп и џез певачице Лене Ковачевић. Публика се окупила у пристојном броју и већ од првих тактова успостављена је одлична интеракција, која је, чини нам се, пријатно изненадила и Лену Ковачевић, која је први пут наступила у нашем граду. Пљескање у ритму, певање и аплаузи пратили су је током свих сат и по, колико је трајао њен наступ у пратњи одличних музичара (клавијатуриста, трубач и бас гитариста). Репертоар је био разноврстан: од Лениних нових песама попут “Кафе”, „Дубине“, „Само да ми је“ и „Пожури“, преко обрада Бајагиних песама, страних џез и поп стандарда до традиционалних српских песама попут „Запевала Сојка птица“ и „Густа ми магла паднала“, све у џезираним аранжманима.

Уз изванредно певање, Лена је публику освојила и лепотом, шармом, непосредношћу и духовитошћу. Исто тако је одвојила довољно времена и за медије, па из њених одговора на новинарска питања издвајамо:

-Увек сам радила оно за шта имам осећај да мени добро стоји. Тренд по цену тренда за мене није тренд. За младе, који тек крећу да се баве музиком, по мени је и даље исти савет, а то је да се увек иде на карту аутентичности по цену да треба много више времена. Мој пут је много спорији и дужи, наши спотови нису окренути ка визуелном аспекту, односно ка еротици, што је данас у музици постао „примарни зов“, а што је застрашујуће. Имали сте некада утисак да је Мадона била револуционар, а то је било врло млако за оно што се данас гледа. У том смислу сам задовољна – да могу да се бавим музиком коју волим на начин који волим.

Серију од десетак концерата широм Србије Лена Ковачевић је отворила управо концертом у Лајковцу, с тим што је крајем фебруара имала наступ у Народном музеју у Београду. Недавно је добила и регионалну награду МАК за поп песму женског извођача, за песму „Дубине“.

-Добила сам награду у најтежој категорији јер је најзаступљенија, има доста добрих поп песама, па је за мене победа у тој категорији посебно драга, а нарочито што сам увек кокетирала са жанровима који су и комерцијални и некомерцијални. И песма „Дубине“ је негде на ивици. Захваљујем платформи „Србија крејт“ која је подржала и моје концерте, то је прича која је важна за будуће уметнике и креативне амбасадоре, који чине „Serbia creates“, а то је да помогнемо људе који желе да се баве уметношћу. А данас је врло лако склизнути с тог пута и ући у неку индустрију. Поносна сам што сам један од креативних амбасадора међу којима су и Стефан Миленковић, Милош Биковић и други сјајни људи. Вечити сам оптимиста и имам утисак да се у Србији мењају трендови, тако да бих волела да у наредном периоду имамо што више концерата и џез и класичне музике. То је неопходно нашој омладини, а између осталог и због тога смо данас у Лајковцу, да чују људи који немају често прилику да слушају ову врсту музике.

Лена Ковачевић је завршила снимање за филм њеног оца Душана Ковачевића „Није лако бити човек“, који ће премијеру имати на јесен. Бајага је компоновао музику, а Лена има малу музичку улогу.

Снежана Шкорић, директор Културног центра, исказала је задовољство што су суграђанима понудили нешто другачије:

-Мислим да Ленина популарност расте из дана у дан, полако али сигурно осваја срца публике, емоција коју носи њена музика погађа првенствено женску публику, што је био један од разлога да смо се одлучили за њу. Част ми је што је ту, што имамо прилику да нашој публици понудимо нешто другачије од онога на шта су навикли. То и јесте задатак Културног центра: да радимо на развијању културне свести, да нудимо разноврсне садржаје, како би свако од наших грађана пронашао себе и своје место у свету културе.