Мере и препоруке за рад кафића

Штаб за ванредне ситуације општине Лајковац обавештава грађане да од 04.05.2020. године почињу са радом ресторани, кафане и кафићи. С тим у вези Штаб је донео низ мера и препорука, како за угоститеље тако и за госте, у циљу спречавања ширења и смањења ризика болести COVID-19.
ПРАВИЛА ЗА ГОСТЕ:
1. Гост мора да прође кроз подну дезо-баријеру на улазу у објекат (може да буде влажна или сува)
2. За госта на улазу мора бити постављено дезинфекционо средство за руке на бази алкохола (гел или ручна прскалица)
3. У затвореном простору на једног госта мора да буде 3,5 м2 и једно седеће место, на отвореном на једног госта 2,5 м2 и једно седеће место (до сада је по Закону на једног госта 1,5 м2)
4. На месту предвиђеном за госта потребно је да буде средство за дезинфекцију руку на бази алкохола (гел или ручна прскалица).
5. У тоалетима за госте пожељно је да стоје бесконтактни дозери и убрус.
6. Гости не морају да имају маске и рукавице јер пију пиће или конзумирају храну, а дезинфиковали су се при уласку у објекат.

ПРАВИЛА ЗА УГОСТИТЕЉСКЕ РАДНИКЕ:
1. Угоститељски објекти морају имати постављену дезо-баријеру (може да буде влажна или сува) на персоналном улазу, на улазу у производни део и на улазу у услужни део.
2. Добављачи при испоруци обавезно морају да прођу основну дезинфекцију (обуће и руку) средствима на бази алкохола.
3. Угоститељи су обавезни да робу коју приме дезинфикују (испрскају ручном прскалицом средством на бази алкохола), затим изваде из транспортног паковања (то паковање одмах одложе у канту за отпад), и робу дезинфикују и правилно складиште.
4. Угоститељски радници који су у сервисном и производном делу за време рада морају носити заштитне маске и рукавице.
5. Хигијену обуће вршити са дезинфекционим средством на бази алкохола у сервисном делу.
6. Радници у сервисном и производном делу су у обавези да раде у униформама које су правилно хигијенски чисте. Обавезно је свакодневно ношење нове униформе (опране на 90 степени и испеглане пеглом или воденом паром).