Министар Момировић у Лајковцу о пројекту „Чиста Србија“

„Ово је један велики и авангардан еколошки пројекат, јер ми тренутно градимо на подручју 30 локалних самоуправа најмодернију канализациону инфраструктуру и колекторска постројења за пречишћавање отпадних вода. Када Влада инвестира у више од 100 локација са циљем да потпуно промени еколошку слику државе то није мали подухват“, изјавио је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић током обиласка завршних радова на изградњи комуналне инфраструктуре у Рубрибрези, општина Лајковац.

Министар Момировић је присуствовао завршници радова у овом селу, где се после изградње скоро три километра примарне канализационе мреже путеви враћају у првобитно стање и креће асфалтирање деонице од 1.250 метара, колико је мрежа ишла коловозом.

 „План за општину Лајковац нам је укупно 33км канализационе мреже и два постројења за пречишћавање отпадних вода, очекујем да једно буде завршено до краја ове године.  На територији целе државе до краја септембра завршићемо око 300 км канализационе инфраструктуре. Планирамо до краја године да пустимо четири постројења за пречишћавање отпадних вода, а до краја следеће године више од 20. То су велики пројекти и ова Влада је урадила једну велику промену перцепције када причамо о еколошким пројектима. Изградили смо вероватно једно од највећих постројења у земљи – постројење за пречишћавање отпадних вода у Крушевцу, можда најмодерније у Европи, док у Врању радимо 140 км нове канализационе инфраструктуре. Припремамо пројектну документацију за око 70 локалних самоуправа па пута четири или пет локација у свакој. Имам утисак да све то нисмо успели адекватно да промовишемо, а уложили смо огромну енергију и новац. Еколошки пројекти су заиста најважнији за Србију и председник Републике је инсистирао на овим пројектима“, истакао је Момировић.

Обиласку радова на изградњи канализационе мреже у општини Лајковац у оквиру пројекта „Чиста Србија“ присуствовао је председник општине Лајковац Андрија Живковић и његов заменик Обрад Милутиновић. Живковић је истакао да је поносан што је општина Лајковац једна од првих у пројекту „Чиста Србија“, који је историјски у по питању екологије у нашој земљи, да побољшава услове живота градјана Лајковца и подиже њихову еколошку свест.

„Данас смо у Рубрибрези где су скоро завршени радови у оквиру прве фазе пројекта. Урађено је три километра канализације и тренутно се раде прикључци становништву. У току је и враћање локалних путева у првобитно стање што је веома битно, тако да дугујемо велику захвалност министру Момировићу што су нам изашли у сусрет и за то. Увелико трају радови у у Јабучју, највећем селу општине Лајковац, где ће бити изграђено 20 км канализационе мреже, а започети су у Боговађи у дужини од три километра, где ће се радити и једно мање постројење за пречишћавање отпадних вода капацитета 600 корисника. Затим следи реконструкција постројења у Лајковцу чији је пријем 10.000 корисника. Када све буде готово у општини Лајковац ће бити изграђено преко 30 км канализационе мреже и два нова постројења, чиме ће више од 50 одсто становника бити прикључено на фекалну и кишну канализацију, а Општина ће наставити сопственим средствима да шири мрежу“, закључио је председник општине Лајковац Андрија Живковић.

У општини Лајковац у оквиру пројекта „Чиста Србија“ биће изграђено 33 километара канализационе мреже и два постројења за прераду отпадних вода која обухватају 10.100 становника. Вредност инвестиције у изградњу комуналне инфраструктуре у општини Лајковац је 15,3 милиона евра. Извођач радова је кинеска компанија China Road and Bridge Corporation (CRBC).