Министарство здравља донирало два возила Дому здравља Лајковац

Данас је у Дом здравља Лајковац стигла вредна донација Министарства здравља Републике Србије: један санитет и једно путничко возило који ће служити за превоз путника на дијализу. Вредност оба возила је око 10 милиона динара. До краја јула ће преко Министарства здравља стићи и дигитални рендген, у оквиру Програма Светске банке брзог одговора на КОВИД 19.

Тим поводом је данас у Дому здравља Лајковац председник општине Андрија Живковић изразио велику захвалност Минстарству здравља и додао:

– Ниво услуга примарне здравствене заштите за пацијенте са наше територије сада ће бити подигнут на виши ниво. Донација ова два возила омогућиће бржи и сигурнији транспорт пацијената и свих хитних случајева са територије Лајковца у ваљевску болницу. Ми смо већ, у договору са директорком, планирали да Општина купи једно од ових возила које је било преко потребно нашем Дому здравља. Имали смо срећу да смо оба возила добили од Министарства, тако да ћемо уштедети знатно новца у буџету. Још један вредан поклон Светске банке  и Министарства здравља је нови рендген уређај, чиме ћемо сигурно подићи ниво здравствене заштите. У последњих годину дана у Дому здравља је много тога урађено, овај последњи потез је директан доказ за то. Ту је и амбуланта у Јабучју која је сада у функцији, а није радила две године, затим неколико лекара је добило посао. Све смо ово успели да остваримо захваљујући доброј сарадњи локалне самоуправе и директорке Дома здравља Лајковац са Министарством здравља Републике Србије. За кратко време добили смо много тога од државе и урадили у Дому здравља више него за претходних неколико година, што говори да ако неко жели да ради и веран је свом послу може пуно постићи за кратак период. Наставићемо овако и убудуће, јер нам је примарна здравствена заштита и здравље људи у Лајковцу један од главних циљева, како руководства наше општине тако и свих запослених у Дому здравља Лајковац.

Председник Живковић се захвалио и Министарству здравља Републике Србије и директорки Дома здравља Лајковац на изузетно доброј сарадњи у протеклих годину дана, као и свим запосленима у њему, који дају свој велики допринос поштеним радом и несебичним саветима својим пацијентима.

Директорка Дома Здравља Лајковац др Јована Радовановић рекла је да установа сада у свом возном парку има пет санитетских возила и  да је донација Министарства здравља веома значајна.

– Oво је изузетно значајна донација за нас јер добијамо санитетско возило које ће  користити Хитна помоћ као возило специјалне намене, за хитан транспорт пацијената. Друго возило ће се користити за превоз пацијената на дијализу. У општини Лајковац имамо доста пацијената који се дијализирају, тај број је између 15 и 20 пацијената. Транспортно возило које смо добили од Министарства задовољава наше потребе, јер има седам седишта па ћемо моћи да возимо пацијенте чак у једној смени, а до сада смо то радили у две смене. Као донација Министарства у оквиру Програма брзог одговора на КОВИД-19 Светске банке треба да стигне и нови дигитални рендген, фиксни рендген најновије генерације према подацима које смо добили. Прошле недеље је била комисија из Министарства здравља и потврдила да Дом здравља Лајковац задовољава апсолутно све услове за инсталацију овог рендгена, што очекујемо да буде до краја јула. Крајем године наш лекар се враћа са специјализације из радиологије, што је још једна добра вест и за пацијенте и за нас у Дому здравља Лајковац, тако да ћемо крајем године моћи да пружимо потпуну радиолошку услугу нашим пацијентима.

Директорка др Јована Радовановић рекла је да ће, поред новог, у функцији и даље остати стари рендген, који је дигитализиран и одлично ради.