Мултимедијалне учионице у Боговађи

За пионирске напоре у процесу укључивања миграната и избеглица у образовање, као и за уложени труд и рад, Издвојено одељење ОШ „Миле Дубљевић“ у Боговађи је, у оквиру Подршке Европске уније управљању миграцијама у Републици Србији, преко Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Србији, омогућено опремање две мултимедијалне учионице. На овај начин деца мигранти и деца из Боговађе ће имати прилику да у креативном и интерактивном простору савремене учионице унапређују своје знање.
Деца мигранти из Центра за азил у Боговађи и ученици домицилног становништва нижих разреда данас су учествовали у заједничком мултимедијалном часу „Свет око нас“, на ком су учили како да користе информације које су доступне на виртуелним каналима. Осим управе школе „Миле Дубљевић“, заједничком мултимедијалном часу присуствовао је и председник општине Лајковац Андрија Живковић.
Председник Општине Лајковац Андрија Живковић је и овом приликом подсетио да издвојена одељења у сеоским срединама нису запостављена: „Уз помоћ мултимедијалних учионица, ученици ће моћи да на савремен начин стекну нова знања. Улагање у школство је улагање у будућност“, оценио је председник Живковић. Први човек лајковачке општине је подсетио и да је из истог програма недавно у Боговађи реконструисана амбуланта и уређен централни део Боговађе, односно парк који сада служи свим мештанима. Циљ свих ових активности је повезивање мигрантске популације и локалног становништва.
Директорка матичне школе Биљана Жујовић овом приликом је рекла: “Издвојено одељење ОШ „Миле Дубљевић“ у Боговађи већ две школске године успешно ради са ученицима тражиоцима азила који су смештени у Центру за азил „Боговађа“. Током ове две године 42 ученика тражиоца азила су похађала школу, док их је тренутно 11. Наставни кадар ОШ „Миле Дубљевић“ је показао велику заинтересованост за укључивање тражиоца азила у све наставне сегменте и професионалност у раду са ученицима који не долазе са истог говорног подручја и често не знају српски језик”. Биљана Жујовић је изразила велику захвалност што су у оквиру програма УНДП у Србији опремљене две мултимедијалне школске учионице у Боговађи.
Педагог школе Дражен Милосављевић, поводом уручивања опреме, оценио је да је ово одличан начин да се побољшају технички услови образовно-васпитног процеса, на шта се дуго чекало и коначно дочекало: „Мултимедијалне кабинете моћи ће да користе сви нижи разреди, а то потврђује да је наша школа у техничком смислу у потпуности опремљена. Овим чином су деца мигранти, као и деца из локалног становништва, добила услове за адекватан рад. Остаје сада само воља и наставника и ученика да користе све техничке могућности којима се остварују педагошки принципи”.
Европска унија (ЕУ) је највећи донатор Републике Србије у управљању миграцијама. Од средине 2015. године, када је почео повећан прилив миграната на територију Републике Србије, ЕУ је донирала више од 98 милиона евра за хуманитарну помоћ и заштиту миграната, а посебно заштиту деце, за обезбеђивање услова за прихват и смештај у прихватним и центрима за азил, укључујући храну, здравствену негу и образовање, помоћ локалним заједницама где су смештени мигранти како би се ојачала социјална кохезија, помоћ Републици Србији при управљању границом и борби против трговине људима, као и помоћ за изградњу капацитета институција Републике Србије које су укључене у управљање миграцијама.