Награде Доситејево перо и Сигридруг за Биљану Марковић Јевтић

Биљана Марковић Јевтић, афирмисани дечји писац пореклом из Лајковца, у последњих месец добила је две значајне награде у области стваралаштва за децу.
Лајковчанка, која живи и ради у Београду, прво је крајем новембра добила награду „Доситејево перо“ за књигу „Навијам за шаптача“ (издавач Клет), као најбољи роман за децу у 2020. години. Ову награду, иначе, додељује Жири дечје критике што јој даје посебну драж.
На Фестивалу монодраме за децу у Новом Саду, у оквиру Змајевих дечјих игара, Биљанина монодрама „Са Ацом на летовању“ у извођењу глумице Бојане Стојковић добила је награду „Сигридруг“ као најбоље остварење фестивала. У конкуренцији је било седам монодрама за најмлађе, а жири су чинили: Саша Латиновић, Јелица Глигорин и Божидар Мандић. Биљана је и прошле године била лаурет са делом „Лол из стрипа“, који је понео награде „Сигридруг“ и „Раде Обреновић“.
Драмски програм Радио Београда по Биљанином тексту „Моја прича“ управо снима драму за децу која ће бити емитована у јануару следеће године. Пре два месеца објављен је њен нови роман за децу „Авантура на видику“ у издању „Пчелице“. Путописе објављује у часопису „Свет на длану“.
Биљана Марковић Јевтић је рођена 1971. Детињство и рану младост провела је у Лајковцу, затим студирала педагогију на Филозофском факултету у Београду. Радила је као сценариста и новинар уредник у Редакцији за децу и младе РТС-а. Пише поезију, прозу, радио драме, позоришне комаде, путописе. Објавиле је збирке песама „прича из детињства“ (2012) и „Учење живота“ (2015). Са радио-драмом „Ех, да сам неко други“ 2016. представљала је Радио-телевизију Војводине на Међународном фестивалу „“Prix Ex Aequo“ у Братислави.
Биљана Марковић Јевтић је кћерка некадашњег народног посланика, председника општине Лајковац и директора ЗЗ „Лајковац“ Драгана Марковића.