Награде лајковачких основаца на фестивалу „Златна кацига“

На овогодишњем Фестивалу хумора и сатире “Златна кацига” у Крушевцу и Међународном конкурсу за младе до 18 година на тему “Музика”, друга награда у категорији карикатуре и стрипа припала је Невени Миливојевић, ученици V/3 ОШ „Миле Дубљевић“ из Лајковца, а ученици истог одељења Дуња Милошевић специјалну награду. Као и претходних година, њихов ментор био је наставник ликовне културе Милоје Митровић.
У категорији одраслих на овогодишњој „Златној кациги“ учествовало је 347 аутора из 50 земаља света, највише са карикатурама и афоризмима, док су млади послали 140 карикатура и 16 стрипова, уз песме и приче
Радове на конкурсу за младе, који је требало да одговоре на тему „Музика“, оцењивао је жири под вођством Јелене Протић Петронијевић, која је казала да ужи избор карикатура и стрипа у потпуности задовољава критеријуме конкурса, али да већина стрипова нема елементе хумора и сатире.
Награде ће добитницима бити уручене на светски Дан шале, 1. априла, а заменик градоначелнице Крушевца Александар Јовановић казао је да је Крушевац поносан јер је захваљујући овом Фестивалу тог дана домаћини најбољим хумористима и сатиричарима света.
Директорка Културног центра Крушевац, која је и директорка Фестивала, Виолета Капларевић, подсетила је да је Фестивал хумора и сатире „Златна кацига“ најзначајнији бренд те установе и један од знакова препознавања Крушевца у интернационалним оквирима.
“Свих ових година циљ Фестивала је да унапредимо и афирмишемо хуморно – сатирично стваралаштво, а да, кроз дечији конкурс, развијемо стваралачки дух код младих. Задовољни смо бројем пристиглих радова, највише их је дошло из Ирана, Кине, Казахстана, Турске”, казала је директорка Капларевић.