Награде за Биљану Марковић Јевтић

“Лол из стрипа” наше Лајковчанке Биљане Марковић Јевтић освојио је обе награде “Сигридруг” на 28. Фестивалу монодраме за децу у Новом Саду. Жири 28. Фестивала монодраме за децу Змајевих дечјих игара, у саставу: Тоде Николетић, књижевник (председник), и Цветин Аничић, редитељ и Ибро Сакић, драмски педагог, једногласно је донео одлуку да се награда “Сигридруг” за најбољи текст савремене монодраме за децу додели Биљани Марковић Јевтић за текст монодраме “Лол из стрипа”, у извођењу Александра Милковића, драмског уметника.

И награда “Сигридруг” за најбоље уметничко остварење у целини, додељено је Игору Грекси, драмском уметнику за извођење представе“ Од тачке до бескраја“ у режији Санеле Милошевић, kao и Александру Милковићу, драмском уметнику за извођење представе “Лол из стрипа”, по тексту Биљане Марковић Јевтић. Награде су лауреатима уручене на пригодној завршној свечаности Змајевих дечјих игара у Новом Саду.

Биљана Марковић Јевтић (1971) студирала је педагогију на Филозофском факултету у Београду. Била је дугогодишњи сценариста и уредник у редакцији за децу и младе РТС-а. Аутор је две збирке песама за децу „Прича из детињства” (2012) и „Учење живота” (2015) и романа „Навијам за шаптача“, као и истоимене монодраме. По њеном тексту „Веселкова прича”, направљена је луткарска представа која је учествовала на 24. Фестивалу монодраме за децу у Новом Саду. Са радио-драмом „Ех, да сам неко други”, представљала је Радио-телевизију Војводине на Међународном фестивалу „Приx Еx Аеqуо” 2016. у Братислави. Пише и путописе које објављује у часопису „Свет на длану”, као и радио драме, позоришне комаде и путописе. Вишеструко је награђивана за свој књижевни рад. Биљана је и међу награђеним ауторима конкурса Читалачки маратон за школску 2018/19. годину.

Живи и ствара у Београду, а имала је прилику да своје стваралаштво представи и лајковачкој публици. Била је учесник и песничких сусрета у свом завичају. Након серијала бројних успеха и нових наслова, сигурно има разлога и повода за нови сусрет са лајковачком публиком.