Непознати починиоци оштетили археолошко налазиште Анине

Према информацији коју нам је проследио директор Туристичке организације општине Лајковац Милутин Ранковић, археолози Завода за заштиту споменика културе Ваљево пре два дана уочили су оштећења на античком локалитету Анине у Ћелијама.
Наиме, археолог Радивоје Арсић, руководилац Истраживачко-конзерваторског пројекта „Анине“, приликом доласка на локалитет 23. новембра ујутро, затекао је поломљен праг на уласку у римско купатило, које потиче из четвртог века нове ере.
– Непознате особе поломиле су праг на уласку у римско купатило, а у просторијама купатила где је била пећ направили су рупу. Очигледно је реч о лаицима који су тражили злато, а својим апаратима су регистровали неки безвредни метал. Направили су велику штету, а злата нема. Завод за заштиту споменика културе Ваљево има савремене инструменте и сви значајни артефакти са локалитета су похрањени – каже Арсић.
Из Туристичке организације општине Лајковац поручују: „Приче о заборављеном благу су се показале као нетачне. Од четвртог века овим простором прошле су многе војске и варвари, а нико за собом није остављао злато већ пустош. Апелујемо да сви који желе нешто да сазнају о Анинама контактирају Завод за заштиту споменика културе Ваљево.“