Обележенo 90 година школе у Пепељевцу

Пригодном свечаношћу обележенo je 90 година школе у Пепељевцу, једне од најстаријих школа у општини Лајковац. Присутне је поздравила Биљана Жујовић, директорка матичне школе „Миле Дубљевић“, а затим учитељице Гордана Станојевић и Катарина Марковић. Свечаности поводом обележавања 90 година постојања школе у Пепељевцу присуствовали су представници локалне самоуправе, представници других школа, вртића, Црвеног крста, Удружења пензионера, као и бројни бивши ученици и други гости. Међу њима су били Ненад Џајевић, заменик председника општине (бивши ђак школе), Живорад Бојичић, начелник Општинске управе, Косана Грчић, директорка Средње школе „17. септембар“ и Мила Митровић, директорка Предшколске установе “Лептирић”.

Учитељице Гордана и Катарина, врло посвећене свом послу што се може закључити и по образовно-васпитним садржајима у учионици и школи, подсетиле су и да је школа у Пепељевцу изнедрила бројне успешне људе, међу којима има и доктораната, као и да је већина овдашњих ученика стекла факултетско образовање. Међу њима били су и заменик председника општине Лајковац Ненад Џајевић, као и директорка“Лептирића” Мила Митровић, којој је овде било прво радно место учитељице. У свом излагању такође су подсетиле на некадашње учитељице, које су оставиле неизбрисив траг на генерације и генерације Пепељевчана.

Била је ово прилика да се чује пуно тога о историјату школе. Занимљиво је да је 1929. године, када је основана, школа имала преко сто ученика, од којих су 32 били прваци из Стрмова и Пепељевца, а данас има свега 19 ученика у сва четири разреда. Са поносом је данас присутнима показан и први дневник из 1929. године.

Ученици школе у Пепељевцу, која је једно од десет издвојених одељења лајковачке ОШ “Миле Дубљевић” припремили су поводом јубилеја лепу приредбу. Додељене су и бројне захвалнице сарадницима школе, као и ученицима који су се својим радом и резултатима истакли и остварили запажене резултате на бројним такмичењима. По завршетку програма организовано је дружење у просторијама школе и школском дворишту.