Обука за услугу социјалне заштите Лични пратилац детета

У Лајковцу је прошле недеље одржана току тродневна обука полазника за услугу социјалне заштите лични пратилац детета, уз поштовање свих превентивних противепидемијских мера. Иницијативу за увођење услуге личног пратиоца детета покренуло је Удружење БазиМили из Лајковца, непосредно по свом оснивању.
Обука има за циљ да услугу личног пратиоца у овој средини коначно “стави на ноге”, рекла је дефектолог Ана Драгојевић, један од предавача и инструктора обуке, коју реализује Друштво за церебралну и дечију парализу Ивањица “Корак по корак”.Драгојевић је рекла да актуелна обука садржи различите нивое информација: шта обухвата та услуга, које су основне карактеристике и потребе деце са сметњама у развоју и додала:
-Трудили смо се да током обуке нашим полазницима пренесемо знање и искуство, а самим тим да их уведемо у услугу лични пратилац. Имамо пет полазника из Лајковца и једног из Ваљева. С обзиром да радим као дефектолог знам да је у систему ова услуга преко потребна. Увек сам за то, да апсолутно све општине, све локалне самоуправе које имају могућности, препознају услугу личног пратиоца и да ова услуга социјалне заштите што пре отпочне у пракси. Услуга личног пратиоца је у општини Лајковац препозната и креће. Сви неопходни актери су је овде препознали и надам се да ће сви чиниоци и сви фактори да се склопе и да ће услуга лични пратилац детета у овој средини благовремено да заживи. У Србији, до сада, није велики број локалних самоуправа имао ову услугу социјалне заштите, а потребе за тим има. Све већи број локалних самоуправа се буди и већ имамо значајан број градова који већ имају као редовну услугу социјалне заштите управо услугу личног пратиоца детета.”
Општина Лајковац спаде у ред локалних самоуправа које велику пажњу посвећује социјалној политици. Као таква, локална самоуправа финансира низ мера социјалне политике и социјалне заштите и то се препознаје у окружењу. Посебно се препознају позитивне намере локалне самоуправе и локалне активности на плану услуга социјалне заштите осетљивих група.
Иницијативу за увођење услуге личног пратиоца детета покренуло је Удружење БазиМили, непосредно по свом оснивању. Активности око увођења услуге лични пратилац детета отпочеле су у Лајковцу још крајем претпрошле године, уследило је доста брзо и доношење неопходних одлука на нивоу локалне самоуправе, тако да би у редовним околностима услуга већ увелико заживела, а у новонасталој ситуацији услед пандемије, према тврдњама надлежних, Лајковац ће сасвим извесно врло брзо бити спреман да уђе у ред, за сада још увек мањег броја општина у којима услуга лични пратилац детета, која је заправо и законска обавеза, и практично функционише.
Радионица на тему “Развој услуга социјалне заштите усмерених ка потребама корисника”, одржана својевремено у Градској кући у Лајковцу, а којој су присуствовали сви релевантни актери у локалној заједници, дала је почетне процене и основе за мапирање услуга које би могле бити успостављене или унапређене у наредном периоду, реализацијом тематског пројекта.
Наиме, Општина Лајковац је једана од 15 локалних самоуправа из пет округа у Србији, која је потписала Меморандум о сарадњи на пројекту који спроводи Немачка организација за међународну сарадњу (GIZ) у партнерству са ресорним министарством (Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања), а који за циљ има подршку унапређењу система пружања услуга социјалне заштите на локалном нивоу усмерену на потребе најосетљивијих друштвених група.
Поред локалне самоуправе, заслуге за увођење услуге лични пратилац детета имају, пре свега Удружење БазиМили, ресорно министарство, GIZ i NALED, а свакако и сви локални субјекти у ланцу који су препознали потребу и одрживост ове услуге социјалне заштите.
Циљ овог пројекта је унапређење услуга социјалне заштите које одговарају на потребе осетљивих група у локалним заједницама које су изабране за учешће на пројекту. Лајковац је тада изабран, након обиласка 39 општина из пет округа, за једну од 15 пилот општина које ће учествовати на Пројекту Услуге социјалне заштите за осетљиве групе.
Услуга социјалне заштите лични пратилац детета, намењена деци са тешкоћама у развоју укљученој у васпитно образовни процес, првобитно је требала да заживи од почетка ове школске године, али су околности изазване пандемијом утицале на динамику њене реализације.
Општина Лајковац је сада на корак до практичне реализације услуге лични пратилац детета.