Одбојкашице Звезде победиле лајковачки Железничар у финалу Купа Србије

Одбојкашице лајковачког Железничара нису синоћ успеле да одбране трофеј Купа Србије, освојен прошле године – Црвена звезда је била боља у финалу и победила резултатом 3:1, по сетовима 25:18, 25:14, 18:25 и 25:23. Црвена звезда је Куп Србије освојила осамнаести пут, али први после осам година. Жеља је троструки освајач у последњих пет година, од тога је у два финала савладао Звезду, тако да су се Београђанке напокон реванширале лајковачкој екипи.

Око 3000 гледалаца у Спортској хали Лајковац направило је изванредну атмосферу, у којој Железничар први пут није успео да искористи предност домаћег паркета. Треба истаћи да је у публици било и доста навијача Црвене звезде и Партизана (због мушког финала), те гостију Одбојкашког савеза Србије, Општине Лајковац и клубова учесника финала. Црвена звезда је била доминантнија и потпуно заслужено подигла победнички пехар. Пресудила су прва два сета, која је Звезда добила прилично лако понајвише захваљујући тандему Дрча – Бошковић, али се видело да је цела екипа врло расположена за игу и мотивисана.

Велика борба вођена је у првом делу трећег сета, након чега је екипа коју са клупе предводи Бранко Ковачвић, са четири узастопна блока стигла до предности, а нешто касније је са 25:18 смањила укупан резултат и вратила се у меч. Тек што је почео четврти сет, при резултату 2:1 за Железничар, Љубица Милојевић, средњи блокер екипе Лајковца, доживела је повреду колена и морала је да напусти терен. У почетку се чинило да овај пех нећу утицати на Железничар, који је наставио са одличном игром и повео са 11:6. Ипак, екипа Милана Гршића се постепено враћала у меч и преокренула резултат на 20:17. Упркос напорима одбојкашица Жеље и великој подршци са трибина, до краја је Црвена звезда сачувала стечену предност и са 25:23 остварила велику победу.

У победничкој екипи најефикасније су биле Лазић са 15, Бошковић са 14, Делић са 12 и Живојиновић са 11 поена. Код Железничара Миросављевић је освојила 17, Кутлешић 15 (чак 8 блокада), а Узелац 11 поена.

У финалу мушкараца Партизан Сокербет победио је Младог радника из Пожаревца са 3:1, по сетовима 25:17, 23:25, 25:15 и 25:22. Партизан је трофеј националног купа освојио после 32 године паузе, осми пут укупно.

Председник Одбојкашког савеза Србије Зоран Гајић уручио је победнички пехар Лазару Мариновићу, капитену Партизан Сокербета, док је капитену Црвене звезде Бојани Дрчи пехар предао Иван Кнежевић, генерални секретар ОСС. Данило Мрђа, генерални секретар ОСБ, и Андрија Живковић, председник општине Лајковац, предали су сребрне медаље одбојкашицама Железничара. Златко Петровић, делегат Скупштине ОСС из Лајковца, заједно са Ђулом Мештером, првим потпредседником ОСС, уручио је златне медаље одбојкашима Партизан Сокербета.

За најбоље појединце финалних утакмица (МВП) проглашени су Бојана Дрча, техничар и капитен Црвене звезде и Новица Бјелица, средњи блокер Партизан Сокербета. Трофеје им је уручио познати ТВ водитељ Огњен Амиџић, специјални гост ОСС на финалу.

Лајковац се и овога пута показао као сјајан домаћин једног великог и захтевног спортског догађаја, а одлични организатори заједнички су били Одбојкашки савез Србије, Одбојкашки клуб Железничар и ЈУ Установа за спорт и омладину Лајковац.