Одборници о извештајима установа, буџетским фондовима и кадровским решењима

Данас je одржана 20. седница Скупштине општине Лајковац у актуелном сазиву. На обимном дневном реду од преко 30 тачака били су су годишњи извештаји о раду општинских установа и реализацији буџетских фондова, предлози неких од програма за 2023. годину, као и неколико кадровских решења.           

Усвојени су Извештај о раду за 2022. и Програм рада за 2023. Заједничког центра за социјални рад „Солидарност“ за општине Љиг, Лајковац и Мионица – одељење у Лајковцу, као и извештаји о раду у претходној години Културног центра, Градске библиотеке, Туристичке организације, Установе за спорт и омладину и Општинског штаба за ванредне ситуације, као и План рада штаба за текућу годину.

Усвојени су извештаји о коришћењу средстава буџетског фонда за заштиту животне средине, о реализацији Програма пољопривреде, Програма за финансирање трошкова вантелесне оплодње и Програма унапређења квалитета здравствене заштите становништва у 2022. години. Одборници су такође дали сагласност на програме пољопривреде и екологије у 2023. години и донели одлуку да се приступи изради Локалног акционог плана за родну равноправност.

Осим предвиђених 29 тачака, у дневни ред су по хитном поступку уврштене три тачке. Једна се односила на Прве измене и допуне Програма пословања ЈП „Градска чистоћа“ за 2023. годину, а преостале две на Одлуку о одређивању модела финансирања потенцијалног пројекта јавно-приватног партнерства са елементима концесије за обављање линијског превоза путника у градско-приградском саобраћају у општини Лајковац.

После седнице председник општине Андрија Живковић истако је неколико битних одлука са 20. заседања локалног парламента:

„Издвојио бих извештај Центра за Социјални рад за Лајковац, Мионицу и Љиг, где са директором Драганом имамо изузетну сарадњу, а та сарадња и јесте плод свега онога што Лајковац пружа кроз социјалну заштиту, по чему и јесте препознатљив. Поносан сам што готово 20 милиона динара издвајамо за социјалну заштиту на територији општине Лајковац, што је јако битан елемент у сваком друштву, а ми се трудимо да кроз разне видове помоћи – како материјалне, тако и друге – помогнемо нашим најугроженијим и најстаријим суграђанима. По речима директора, преко 600 пензионера од општине Лајковац квартално добија новчану помоћ, што годишње општину кошта око 10 милиона динара.

Такође смо наставили пројекат услуге Помоћ у кући, коју врше наше три герентодомаћице за скоро 50 старачких домаћинстава. Наредне године биће им олакшано, јер смо у сарадњи са Центром и невладином организацијом Каритас добили кола која ће герентодомаћице користити. Након десет година коришћења одмаралишта Црвеног крста у Боговађи од стране Комесаријата за избеглице, првенствено за прихват миграната на територији Републике Србије, у марту смо добили званично обавештење да је Црвени Крст прекинуо сарадњу са Комесаријатом за избеглице. У наредна два месеца биће реновиране просторије Црвеног крста и враћене првобитној намени, по којој овај објекат и јесте познат.

Забрињавајући је податак да је велика разлика између броја умрлих и броја рођених код нас, што говори да као нација старимо. Сваке године је све више старих људи, а охрабрује што број рођених беба у последњих пар година у Лајковцу не пада, напротив – незнатно и расте тако да се надамо повољнијем тренду. Све мере које је држава донела пре две године, пре свега за помоћ породиљама и брачним паровима, општина Лајковац помно прати, а пре десетак година оне нису ни постојале, на жалост.“

Председник Живковић је прокоментарисао и Прве измене и допуне Програма пословања ЈП „Градска чистоћа“ за 2023. годину, првенствено условљене новим повећањем цене воде за 10 одсто од стране ЈПКП Лазаревац, уједно поново елаборирајући велики проблем водоснабдевања који Лајковац има.

„На свакој седници се провлачи питање водоснабдевања, тако је било и данас при чему смо имали конструктивну расправу са одређеним представницима опозиције у Лајковцу. Познато је свима да је тај штетни споразум из 2011. године много тога лошег донео водоснабдевању у општини Лајковац. Чули сте речи директора да је лазаревачко комунално предузеће опет, за 10 посто, увећало цену воде према Лајковцу. Немоћни смо по том питању јер Лазаревац од 2011. године одређује цену воде без наше сагласности. До тада смо ми на скупштини могли да расправљамо о томе, нажалост од 2011. не можемо јер је власништво комплетног водовода у Непричави у рукама лазаревачког Комуналног. Оно што је добро за наше грађане то је  да ми њима нећемо повећавати цену воде за тих 10%, нисмо се одлучили на тај корак како не бисмо додатно оптеретили њихов буџет. Такође ћемо се трудити да у наредном периоду решимо проблем водоснабдевања виших делова, што је делимично и решено – у скорије време урађени су нови фрекфентни регулатори који другачије регулишу притисак воде у подстаницама, који могу да избацују воду ка вишим деловима и када се смањи притисак од стране Лазаревца. Надам се да ћемо у априлу, најкасније мају на сличан начин решити и проблем водоснабдевања у Ћелијама.

О овој теми дискутовао је и Ненад Остојић, шеф одборничке групе „За лепши Лајковац“, инсиситирајући на надстраначком договору у вези снабдевања Лајковца водом, као великом дугогодишњем проблему у вези којег Лајковац мора нешто да предузме. Председник општине је подржао иницијативу и рекао да је увек спреман да разговара са конструктивном опозицијом о томе, иако су Лајковцу прилично „везане руке“ и да решење види у доласку воде из акумулације Стубо код Ваљева.

Програм пољопривреде за 2023.годину је увећан за милион и износи 18 милиона динара, са неким новим мерама које је  предложио Савет за пољопривреду општине Лајковац.

„Овом приликом апелујем на све пољопривредне произвођаче који буду желели да конкуришу за локални програм пољопривреде, као и за државни које је ресорно Министарство прописало, да електронским путем региструју своја газдинства. Уколико то не могу сами нека се обрате служби општине  Лајковац која се бави пољопривредом, која ће им изаћи у сусрет и учинити све како би они уредно регистровали своја домаћинства на одговарајући начин.“

Андрија Живковић је говорио и о новим кадровским решењима:

„Добили смо два вршиоца дужности директора наших установа културе. Нови директор библиотеке у Лајковцу је Снежана Шкорић, која је раније била директор Културног центра, и сигуран сам да ће одговорити свим оним задацима које култура и библиотека носе са собом. То је објекат веома важан за нас, првенствено што је недавно добио име по нашем књижевнику Радовану Белом Марковићу, а Снежана ће подићи рад библиотеке на један завидан ниво.

Добили смо и новог директора Туристичке организације Лајковац, то је Душица Јовичић, дипломирани  туризмолог из Бајевца. Драго ми је да наша Туристичка организација први пут од свог оснивања добија једног туризмолога за директора. Видећемо колико ће то значити у раду Туристичке организације у наредном периоду и колико туризам у Лајковцу може да се побољша. Свесни смо Лајковац није толико атрактивна дестинација по природним лепотама, али покушаћемо да искористимо оно што имамо на најбољи могући начин, почев од корита реке Колубаре и историјских објеката, као и близину ауто-пута.“

Претходно су дужности разрешени актуелни директори Градске библиотеке и Туристичке организације, Биљана Богдановић и Мира Табић. Дајана Ненадовић је поднела оставку на чланство у Општинском већу, а уместо ње за новог члана Већа изабрана је Мира Табић, досадашња директорка Туристичке организације општине Лајковац.

Дати су одговори на одборничка питања у вези изградње Сеоске куће у Пепељевцу, водоснабдевања и проблема мештана Скобаља.