Одборници усвојили први ребаланс, буџет увећан за 147 милиона

Данас је одржана 15. редовна седница Скупштине општине Лајковац са 25 тачака дневног реда, међу којима су најважније биле Одлука о ребалансу буџета за 2022. и Одлука о завршном рачуну буџета општине Лајковац за 2021.годину. Поред низа значајних одлука за функционисање локалне самоуправе, одборници су дали сагласност да Градска библиотека убудуће носи име прослављеног књижевника Радована Белог Марковића.

У обраћању медијима после седнице председник општине Андрија Живковић истакао је да је буџет за прошлу годину био веома добро испланиран, јер је остварено 1,065 милијарди динара, што је 10 милиона више од планираних 1,054 милијарди.

„То је јасан показатељ да је буџет веома добро планиран и да смо се рационално понашали према одређеним трошковима, гледали смо да их смањимо колико год је то могуће. На данашњој скупштини сте могли видети да смо и даље у процесу смањења трошкова који нису неопходни нашој општини, па смо променили део статута за Градску библиотеку и Спортску установу. Уместо пет имаће по три члана Управног одбора, што ће смањити трошкове за заседање и то на годишњем нивоу није занемарљива цифра. Тако ћемо се понашати убудуће, трудићемо се да на сваки начин направимо уштеде како би било више новца за инвестиције, али морамо бити свесни и кризе која влада у свету због рата, што отежава функционисање и планирану динамику одређених инвестиција.“

Ребалансом је буџет увећан за 147 милиона динара и износи 1.235.742.819 динара, од чега је преко 927 милиона текућих прихода.

„Што се тиче пореза на зараде, који учествује у структури буџета општине Лајковац, у односу на прошлу годину имамо знатно повећање, што опет говори да плате у Србији захваљујући Влади и председнику Александру Вучићу из године у годину расту. Тако је један број Лајковчана добио нови посао, а ми годишње имамо преко 300 милиона динара пореза на зараде. У првој половини године имамо повећање око 10 милиона динара у односу на исти период 2021. Није дошло до поскупљења електричне енергије што се такође одразило позитивно на новац за инвестиције, тако да имамо око 147 милиона новог новца.

Велики део средстава је одвојен за повећање цена превоза услед поскупљења нафтних деривата, а инвестиција коју бих истакао за другу половину године је уређење партерног дела испред зграде силоса у центру Лајковца, тачније – уређење паркинга што подразумева нова паркинг места са пратећим мобилијаром, озелењавањем и уличном расветом. Центар ће тиме добити сасвим нови изглед, притом ћемо у будућности стећи услове да уведемо наплату паркинга на појединим локацијама, али и регулишемо непрописно паркирање, поготово на деловима изграђених тротоара који су под знаком бициклистичке стазе, а ту се паркирају несавесни возачи. Вредност тих радова је 35 милиона динара.

Одвојили смо и новац за партерно уређење центра Јабучја око виталних објеката: Дома здравља. Месне заједнице и сеоског дома. Вредност тих радова је 36 милиона динара, а финансираће се из буџета две године: ове године смо издвојили 18, а следеће 17 милиона. Такође смо издвојили 20 милиона за изградњу тротоара за улицу Надежде Петровић која води до основне школе у Селу Лајковцу. То су обострани тротоари где је велика фреквенција саобраћаја и људи, па ћемо у том делу подићи ниво безбедности свих учесника у саобраћају, поготово пешака.

Одвојили смо нових 10 милиона за партерно уређење конака који се налази у Војном кругу, што ће бити једно од будућих симбола општине Лајковац. У току су радови на самом завршетку тих конака, следи партерно уређење, а касније ће бити предати на управљање Културном центру или Библиотеци у Лајковцу јер ће ту бити центар културних дешавања.

Одвојили смо три милиона динара за изградњу игралишта у ОШ „Миле Дубљевић“ у Боговађи, затим 2,5 милиона за изградњу кишне канализације у улици Михаила Пупина, 1,8 милиона за изградњу сауне у оквиру затвореног базена.

Ако не дође до новог поскупљења електричне енергије надам се да ћемо имати услова за још један ребаланс буџета, када ћемо урадити нове пројекте за путну инфраструктуру за Непричаву и Словац, изградњу сеоске куће у Врачевићу чији је пројекат урађен ових дана итд. У супротном, ови пројекти ће сачекати следећу годину.“

Лајковац је коначно добио Заједничко правобранилаштво заједно са општином Љиг, а са седиштем у Лајковцу. Нови правобранилац је некадашњи председник Општине и начелник Општинске управе Живорад Бојичић. Драгана Јеленић је други пут узастопно изабрана за директорку Установе за културу и спорт.

Лајковац је данас направио и први званични гест којим ће чувати успомену на лик и дело најпознатијег суграђанина Радована Белог Марковића. Једногласном одлуком локални парламент је одлучио да Градска библиотека Лајковац убудуће носи назив Народна библиотека „Радован Бели Марковић“. Председник Живковић је најавио и друге активности које ће Лајковчане подсећати на Радована Белог Марковића, спомињући у том контексту конаке у Војном кругу.

Усвојене су Прве измене и допуне Програма унапређења квалитета здравствене заштите, ради ангажовања два специјалиста радиологије и специјалисте пулмологије, као и за опремање сеоске амбуланте у Словцу која је почела са радом.

Промењена је Одлука о финансирању вантелесне оплодње, једина разлика је да свака породица и свако лице које буде хтело да конкурише у овом програму мораће да има боравиште на територији наше општине најмање 12 месеци ( до сада је било један дан).

На данашњој седници одборници су усвојили и Прве измене и допуне Програма уређивања грађевинског земљишта, Друге измене Програма пословања ЈП „Градска чистоћа“ са Програмом коришћења субвенција за 2022. годину, два програма везана за пољопривредну политику и рурални развој, Локални план управљања отпадом за период 2021-2031. година, Оперативни план одбране од поплава за воде другог реда. Интересантно је да је после дужег времена донета одлука о формирању јединица цивилне заштите опште намене и специјализоване јединице за узбуњивање.

Дате су сагласности на статуте ПУ Лептирић и Градске библиотеке, као и на прве измене и допуне Статута Установе за спорт и омладину. Прихваћена су решења о именовању председника и чланова надзорних одбора Установе за спорт и омладину и ЈП Градска чистоћа.

Очекује се да наредна седница Скупштине општине буде већ половином јула.