Одлуке 17. седнице Скупштине општине Лајковац

Скупштина општине Лајковац јуче је одржала 17. седницу на којој је усвојен Извештај о извршењу буџета за период јануар-јун 2022. године, одлуке о годишњим наградама општине Лајковац и промена цена комуналних услуга ЈП „Градска чистоћа“, а на дневном реду било је још пар тачака везаних за комунално предузеће.

Говорећи о извршењу буџета за првих шест месеци председник општине Андрија Живковић је констатовао да је то приближно слично као и претходних година, да је у првој половини године проценат извршења увек нижи јер је и мања реализација инфраструктурних радова, а затим је додао:

„Планирани приходи су нешто већи од очекиваних тако да је извршење приходне стране око 60 одсто и на данашњи дан текући приходи су већи за 40 милиона динара. Главни разлог је добра наплата пореза и такси, такође и повећање минималне цене рада. Што се тиче расхода, који се највише односе на радове у нашој општини, извршење је око 34 одсто што је нешто више него у 2019. и 2020. години, а мање у односу на 2021, али увек је извршење у првих шест месеци мање него у другој половини године, када се одвија знатно више радова. Показатељ да ће то извршење бити знатно веће јесте велики број уговорених и започетих радова, имамо Извиђачку улицу која је завршена, а није ушла у извршење за првих шест месеци, мислим да можемо бити задовољни.“

Одборници су усвојили предлоге Комисије за доделу награда и јавних признања општине Лајковац за 2022. годину, које се од претходне године додељују поводом Празника општине – 16. септембра, а које је образложила Мила Лончар Митровић, председник комисије, наводећи да је ове године стигло 10 предлога за више области.

Групна награда, односно јавно признање у виду дипломе и новчана награда у износу од 100.000 динара у области образовања и васпитања биће додељена Сањи Јеленић из Непричаве као ђаку генерације Техничке школе Ваљево, Ивани Милошевић из Пепељевца – ђаку генерације Ваљевске гимназије, Ани Јолачић из Степања – ћаку генерације Средње школе „17. септембар“ Лајковац и Александру Бајићу из Јабучја – ђаку генерације Железничке школе у Београду. Предлагач је био заменик председника општине Обрад Милутиновић.

У области науке, иновација и проналазаштва награда – јавно признање у виду повеље биће додељено др Тијани Бојић, научном саветнику Института за нуклеарне науке Винча, на иницијативу Дајане Ненадовић, члана Општинског већа општине Лајковац. У области медицине и бриге о здрављу награда – јавно признање у виду плакете биће додељено Општој болници Ваљево, на предлог председника општине Лајковац Андрије Живковића. У области хуманости награда – јавно признање у виду плакете припашће медицинској сестри из Лајковца Нади Росић, на предлог 30 пацијената и суграђана.

Признања ће бити додељена 16. септембра на свечаној академији поводом Празника општине, у великој сали Општине Лајковац. У октобру ће бити одржани и „Дани Радована Белог Марковића“, којима ће се одати почаст Књижевнику, најавио је председник Живковић у изјави за медије и прокоментарисао одлуке о додели награда и јавних признања општине Лајковац:

„Увели смо их пре две године, раније нису постојале. Не волим да причам о друштвеним мрежама, најлакше је ту коментарисати, а ту људи обично лајкују и коментаришу оно што је допадљиво народу или оно што је лоше. Да смо поделили и 15 награда увек би се неко нашао увређен, а по мени су ове четири награде много за Лајковац као малу општину. Можемо поделити и 50 награда, али онда она губи смисао и тежину, можда ћу предложити да се убудуће за Дан општине додељује само једна награда. Мислим да Правилник није добро урађен, Лајковац је мало место да бисмо имали 19 области за награђивање. Ако награда оде, као прошле године, у руке сада покојном књижевнику Радовану Белом Марковићу, онда морамо и убудуће тежити да се изаберу прави људи. Можда грађани нису упућени: свако може да предложи неког за награду, конкурс траје 15 дана, а ове године је било свега 10 предлога. Видећемо како ћемо то дефинисати следеће године, а по мени би било добро да се додељује по једна награда за Дан општине.“

Једна од најбитнијих тачака на данашњој седници био је Предлог решења о давању сагласности на промену цена комуналних услуга ЈП „Градска чистоћа“ Лајковац, који је образложио директор комуналног предузећа Дарко Јевтић. Он је истакао да је повећање цене воде за 15 посто предложено зато што је за толико процената ЈПКП „Лазаревац“ повећало цену нашем комуналном предузећу. О томе је на седници, као и у изјави за медије  говорио и Андрија Живковић:

„Повећање цена комуналних услуга неће ступити на снагу од ове скупштине. Ово је само сагласност на повећање цена комуналних услуга, а ценовник ће бити усвојен на наредној скупштини и након тога ће цена воде поскупети за 15 одсто, а остале комуналне услуге за 20 одсто (погребне услуге се не повећавају). Одајем признање садашњем директору, ако настави са оваквим радом комунално ће у наредном периоду можда и моћи да превазиђе неке своје проблеме. Као што је рекао директор ово је изнуђено решење, јер сви знамо да је споразумом из 2011. године општина Лајковац остала без удела и утицаја у водоводу Непричава. Нажалост, остали смо само купци воде. Лазаревачко комунално, као и сва комунална предузећа у Србији, пратило је раст цена енергената, тако да је у августу донело одлуку о повећању цена комуналних услуга, односно цена воде ка Лајковцу повећана је за 15 посто. Зато смо и ми били принуђени да подигнемо цену за толико. Нисам чуо ниједно друго боље решење осим да ово прихватимо, ни од одборника позиције ни опозиције. Могли смо да не повећамо цену воде, али бисмо онда не само судбину нашег комуналног предузећа, него и дистрибуцију воде довели у питање, наше комунално свакако то не би могло да издржи. Сада смо се отприлике вратили на старо, пре него што је вода почетком године појефтинила 10 одсто. Мислим да та вода ипак није толико скупа, јесте у односу на друге општине јер ми смо ту купци воде, извориште у Непричави нажалост није наше. Надам се да ће комунално наћи неко решење за што бољу дистрибуцију воде, велики проблем је и смањење издашности бунара у Непричави, а све више је корисника. По речима струке том водоводу је истекао век трајања, тако да је једино решење за Лајковац акумулација Стубо-Ровни. Спремни смо за то, вода је дошла у Словац, до прекидне коморе Оштриковац. Ако у наредним годинама не буде на видику решење за Стубо-Ровни, а верујем да ће бити, по мени морамо се одлучити за крупан корак да изградимо сопствени водовод из кредита, када изађемо из кредита за базен 2027. године.“

Директор „Градске чистоће“ Дарко Јевтић упознао је одборнике са Извештајем о ревизији правилности пословања комуналног предузећа у делу који се односи на јавне набавке за 2020. и 2021. годину и потраживања од купаца у 2021. години. Државна ревизорска институција у извештају је навела 17 неправилности: седам првог приоритета, осам другог и две трећег приоритета. Најкраћи рок лајковачком комуналном предузећу је за отклањање неправилности првог приоритета – 90 дана, а за остале од годину до две, навео је Јевтић. Већ на овој седници једна је решена, наиме Скупштина је у последњој тачки дневног реда дала сагласност на доношење Правилника о репрограму дуга за комуналне услуге.

На крају рада парламента постављена су одборничка питања. Шеф одборничке групе „За бољи Лајковац“ Марко Остојић пожалио се да не добијају редовно одговоре на одборничка питања. Остојић се одрекао одборничке дневнице са ове седнице у корист мале Теодоре Јовановић из Села Лајковац, за чије лечење је покренута хуманитарна акција. Снежана Јовичић из одборничке групе СПС-ЈС тражила је одговор да ли ће и када бити припремљени плацеви у насељу Војни круг за пресељење преосталих људи из Скобаља, који су исказали интересовање за ово насеље, јер је по споразуму о расељењу рок био 1. октобар 2021. године.

На крају изјаве за медије председник Живковић је прокоментарисао атмосферу у локалном парламенту:

„Жао ми је када имамо мало битније тачке за Лајковац, а буде врло мало расправе на седници скупштине, изузимајући пар одборника. Ово је право место где треба да чујемо мишљење и аргументе. А када и буде расправе обично је без аргумената и правих решења. Обично су то демагошка решења, допадљива људима, која немају основ и нису одржива, а ја ћу увек приказати реалну слику, као што је данас урадио и директор Градске чистоће и испричао реално стање нашег комуналног предузећа.“

Андрија Живковић је нову седницу скупштине најавио за месец дана, када ће вероватно на дневном реду бити и Други ребаланс буџета.