Одлуке 24. седнице Општинског већа

Одржана је 24. седница Општинског већа, уједно и припрема за предстојеће редовно скупштинско заседање које ће се одржати у уторак 14. септембра. Председник општине и председавајући Општинског већа Андрија Живковић је након седнице издвојио најважније тачке и одлуке:

– Оно што заврђеује пажњу јесте да смо данас верификовали једну тачку која се тиче инвестиција у другом делу године, а то је, пре свега, изградња Сеоске куће у Пепељевцу вредности 28 милиона динара. Мало смо каснили са расписивањем те јавне набавке. Иначе, ова инвестиција се провлачила кроз буџет општине Лајковац последњих 10 година, мало смо повећали износ, до краја недеље биће расписана јавна набавка и надам се да ћемо у касним јесењим месецима кренути са изградњом.
Очекују нас бројни радови ове јесени, како из локалног буџета,тако и средствима разних ресорних министарстава. Управо смо данас присуствовали једном таквом догађају, решавању вишедеценијског проблема – санацији левообалног насипа на реци Колубари дужине 220 метара и вредности 15 милиона динара, а цео износ финансира ЈВП „Србијаводе“. Локацију је посетио директор Горан Пузовић и још једном му захваљујем на посети и одличној сарадњи коју општина Лајковац има са овим јавним предузећем. Посета је од изузетног значаја јер смо договорили будуће конкретне кораке, а то је уређење главних канала у самом Лајковцу: канал 1 који пролази кроз центар и канал 2 познат као Војни круг, који пролази поред стадиона Задругара и кроз насеље које се налази у Извиђачкој улици.

Председник Живковић је издвојио и одлуке о одржавању спољног изгледа зграда и одржавању јавне расвете:

– Данас смо донели одлуку о одржавању спољног изгледа зграда у општини Лајковац, које су подељене у три зоне. Битно је за ову одлуку да се не односи само на уређење фасада већ на све могуће поправке: замену крова, столарије и слично. Ступиће на снагу 1. јануара 2022. године, из буџета ћемо одвојити новац и заинтересовани станари зграда моћи ће да учествују у јавном позиву. Зграде у зони 1 моћи ће да суфинансирају са 70 одсто вредности пројекта, у зони 2 са 60 одсто и у зони 3 са 50 одсто. Битна тачка дневног реда било је и одржавање јавне расвете које смо поверили нашем јавном предузећу, али оно, нажалост, није могло да испуни све услове из закона и уредбе о одржавању јавне расвете. Имали смо велики број притужби грађана на одржавање јавне расвете, тако да ћемо на следећој скупштини променити одлуку и одржавање опет поверити Општини Лајковац, која ће расписати јавну набавку. Надамо се да ћемо већ наредних недеља ући јавно-приватно партнерство, да ће нам комисија у Министарству привреде одобрити тај пројекат и да ћемо почетком 2022. добити извођача на дужи период, који ће постојеће светиљке заменити ЛЕД сијалицама. Добићемо уштеду и бољу осветљеност.

Председник Живковић је у изјави медијима после седнице најавио и отварање базена за Дан општине:

– Финални радови су у завршној фази, и сад је све спремно, али чекамо Дан општине као пригодну прилику да отворимо тако леп објекат, који ће бити понос наше општине. Дакле, 16. септембра ће сви грађани моћи да користе затворени базен, који ће највероватније радити 10 месеци у години (неће радити у јулу и августу) јер тада нема потребе. Радује нас да је у току расписивање јавне набавке за изградњу улице која води од нове зелене пијаце до затвореног базена. Биће то модерна саобраћајница са обостраним тротоарима, вредност радова је 50 милиона динара који је највећим делом одвојио ЕПС. У току је и пројектовање завршних радова на конацима које такође финансира ЕПС, тако да ћемо идуће године имати потпуно нове контуре и тог дела Лајковца, који полако прераста у прави спортско-рекреативни комплекс. Надам се да ћемо га допунити још неким пратећим садржајима, на задовољство Лајковца, а ми се трудимо да сваког дана поправљамо услове живота у нашој локалној заједници.