Одржана 112. седница Општинског већа

Дневни ред 112. седнице Општинског већа општине Лајковац садржао је 17 тачака. Ово је још једна у низу седница пред заседање локалног парламента, које ће бити одржано до краја месеца. У изјави за медије, резимирајући одлуке са данашње седнице, председник општине Лајковац Андрија Живковић је рекао:

-Усвојена су два извештаја о Програмима пословања и утрошку средстава: за Дом здравља Лајковац у 2019. години, као и Црвеног крста Лајковац, такође за прошлу годину.Усвојена је одлука о покретању поступка за објаву конкурса за обнову и изградњу верских објеката на територији Општине Лајковац. Буџет је остао исти као и прошле године и износи четири милиона динара. Тако да у наредном периоду црквене старешине, првенствено са подручја лајковачке општине, могу да конкуришу за ова средства. Све је исто као прошле године. Оно што стоји, то је да се Општина Лајковац у позитивном смислу сигурно издваја од суседних општина по висини средстава која континуирано издваја за обнову и изградњу верских објеката. Претходних година је тај буџет био и већи, прошле и ове је нешто умањен, због смањења општинског буџета, али је опет знатно већи у односу на друге општине.

Усвојена је одлука о висини средстава за спортске организације за ову годину. Буџет за спорт је исти као претходне године и износи 22 милиона динара, са буџетском резервом. Живковић је истакао да клубови који се такмиче у највишем рангу добијају највише, ОК Железничару припада максимум од 20% укупног буџета за спорт, потом следе ФК железничар, ФК Задругар, док су остали спортски клубови добили знатно мање средстава.

-Оно што је сигурно у плану у наредном периоду, можда и за овомесечну, али сигурно за последњу седницу Скупштине у овом сазиву, мораћемо да урадимо Стратегију развоја спорта у општини Лајковац. Чињеница је да се велики број овдашњих фудбалских клубова у последње време такмичи у високом рангу, та такмичења су скупа, што је сигурно оптерећење за буџет општине Лајковац, тако да ћемо сигурно са људима компетентним за развој спорта донети стратегију, да видимо модел како ће се поједини клубови финансирати у наредном периоду. Сведоци смо да су све спортске организације на територији општине Лајковац ослоњене на општински буџет, осим ОК Железничар. Сви остали клубови и спортске организације зависе управо од буџета општине. Треба да се стави на папир које су то спортске организације приоритет да се ставе на буџет општине.

Председник Живковић је истакао да битна ставка мора бити садржана у стратегији, а то је рад са млађим селекцијама. „Сведоци смо да је у свим спортским организацијама тај рад са млађим категоријама занемарен и да није на нивоу каквом треба да буде, тако да ће то свакако бити уврштено у Стратегију спорта општине Лајковац”, рекао је Живковић.