Одржана 13. седница Скупштине општине Лајковац

Скупштина општине Лајковац смањила цену воде за кориснике

На данашњој 13. седници одборници Скупштине општине Лајковац изгласали су да цена воде по кубном метру за крајње кориснике буде нижа за 10 динара. Ово је веома лепа вест за грађане Лајковца, који из добро познатих и објективних разлога плаћају изузетно високу цену воде за пиће, која ће након снижења износити 117 динара по кубику. До снижења је дошло захваљујући смањењу губитака на мрежи које је постигло лајковачко комунално предузеће у доброј сарадњи са ЈПКП Лазаревац.

О томе је по завршетку седнице председник општине Андрија Живковић рекао:

– Најзначајнија одлука јесте да смо након 11 година успели да смањимо цену воде за 10 динара по кориснику, за физичка и правна лица, што није велико смањење, али јесте у односу на досадашњу цену. Радује тај податак, иако водоснабдевање у Лајковцу није идеално, али је побољшано у односу на претходни период. Комунално предузеће се труди, колико може са својим капацитетима и кадровском структуром, да одржава водоводну мрежу и изводи оне радове које му по закону припадају. Наравно, има кашњења, али улажу максималне напоре да по закону и захтевима грађана ураде све на професионалан начин, тако да крајњи корисници буду задовољни. Сарадња са комуналним предузећем у Лазаревцу је веома добра, што је сигурно допринело томе да се смањи цена воде јер смо ми последњих година, чули сте то и по речима директора Бојана Богдановића, смањили губитке у водоводној мрежи што је узроковало да се цена воде крајњим корисницима након 11 година смањи за 10 динара. Гледаћемо да је у будућности, ако буде могућности, смањимо још више. Сви чекамо пуштање система Стубо-Ровни у рад, надам се да ће то бити у неколико наредних година, када ћемо трајно решити питање водоснабдевања на целој територији општине Лајковац.

Председник Живковић је рекао да је битна, мада неупоредиво мање од смањења цене воде, одлука о видео надзору на територији општине Лајковац. „Крећемо у другу фазу постављања видео надзора у варошици Лајковац, надам се да ћемо ове године завршити и другу и трећу фазу. Када добијемо дозволу од Министарства унутрашњих послова видећемо да коначно пустимо у рад две већ постављене камере за праћење брзине.“

Живковић се у изјави за медије дотакао и забрињавајућег податка из извештаја Заједничког центра за социјални рад:

– У Извештај о раду чули смо забрињавајући податак да је много више умрлих лица него рођене деце у 2021. години. Надам се да ће мере општине Лајковац за повећање наталитета, као и мере Владе Србије, на челу са председником Александром Вучићем, допринети да у наредним годинама разлика између броја умрлих и рођених буде далеко мања. Сигурно је да ће за то бити потребно времена, не само у Лајковцу него у целој Србији. Веома је значајно да је наша општина једна од ретких која издваја значајна средства за разне видове социјалне помоћи, око 14 милиона динара годишње, по чему сигурно предњачимо у Колубарском округу. То је социјална политика коју је Општина Лајковац имала и у претходном периоду и која ће нам бити пракса у будућности.

На седници су усвојени извештаји о раду у прошлој години Културног центра Хаџи Рувим, Градске библиотеке, Туристичке организације општине Лајковац ЈУ Установа за спорт и омладину и Заједничког центра за социјални рад Солидарност. Усвојени су и извештаји о извршењу програма Ренте и Екологије, као и Програма унапређења квалитета здравствене заштите.

Прихваћен је Програм коришћења буџетског фонда за заштиту животне средине у текућој години, као и Програм рада Заједничког центра за социјални рад „Солидарност“ Одељења у Лајковцу за 2022. годину. Донете су одлуке о изменама и допунама одлука о комуналним делатностима, јавним и некатегорисаним путевима, о одржавању чистоће и управљању пијацама, које су административног карактера.

Председник Живковић је прокоментарисао и рад локланог парламента:

– Радује ме што су свих 30 представника локалног парламента присутних на седници у већини тачака били ЗА, што даје једно јединство и слику да су све одлуке и извештаји доказ да се добро радило или да постоје добре намере да се нешто уради у наредном периоду. Као првог човека општине Лајковац  чуди ме изостанак опозиције са седнице локалног парламента, то је време и место да се чује глас свих нас, да се чују добри предлози које можемо да применимо. Али, можда малобројна опозиција у Лајковцу нема јасан програм и план који би могла да изнесе на скупштини, који би донео добробит локалној заједници. Сигурно је то један од разлога одсуства не само са данашње, него и са претходних седница.