Одржана 39. седница Општинског већа

На 39. седници Општинског већа општине Лајковац било је десет тачака дневног реда и усвојено је неколико битних одлука.

Веће је дало сагласност извођачу радова на пројекту “Чиста Србија” за измену саобраћаја на локалним и државним путевима у Јабучју и Боговађи, део средстава која су се у буџет прилила од  казни за саобраћајне прекршаје у износу од милион и двеста хиљада динара одвојен за Прекршајни суд у Ваљеву и део новца за куповину опреме Полицијској станици Лајковац, верификован је Програм манифестације „Дани Лајковца”, а  Комисија за спорт је из Посебног програма одвојила 300 хиљада динара ФК Железничар за одржавање Летњег кампа.

Председник општине Андрија Живковић је у изјави за медије, поред осврта на најбитније одлуке данашњег заседања, за јесен најавио још једну манифестацију по којој ће Лајковац бити препознатљив, а биће посвећена књижевности и културним дешавањима на овим просторима. Први пут у Лајковцу биће организовани “Дани Белог Марковића” који ће се одржавати у октобру, када је књижевник рођен.

Председник Живковић се осврнуо и на садржину и концепт лајковачких летњих манифестација, најављујући могућност њиховог измештања на простор конака Радића и конака Брене Михаиловић:

“На данашњој 39. седници општинског већа скоро половина тачака је верификација донетих одлука, сагласности коју смо дали предузећу на поновно извођење радова на пројекту „Чиста Србија“, односно изградњи фекалне канализације за насељена места Јабучје и Боговађу које је почело пре пар дана и где долази до одређене измене у саобраћају на локалним тако и на државним путевима. Такође, верификован је  Програм манифестације „Дани Лајковца 2022. године“. По речима известиоца Милутина Ранковића, програм је увелико почео и траје, буџет је нешто скромнији него преходних година, износи укупно 3 милиона динара, јер смо гледали да уштедимо колико се може на свим ставкама због целокупне ситуације у свету. Програм има веома богат садржај из свих културних сфера живота, а традиција се наставља да су три ударна дана пред Градску славу, од чега један дан посвећен нашим најмлађима у петак 29.јула, вечерас тј. 28.јула је концерт Жељка Васића, а за Градску славу још један концерт извођача Адила, при чему смо уштедели знатан новац.

Посебно се издвајају две тачка дневног реда, где смо из Фонда од казни за саобраћајне прекршаје део новца у износу од 1.200,000 динара определили за куповину опреме за Прекршајни суд у Ваљеву, као и део новца за Полицијску станицу у Лајковцу, који ће средства искористити за опрему потребну за ову годину, а чија ће примопредаја бити извршена данас.

Комисија за спорт је одлучила да се из посебних програма одвоји 300.000 динара за одржавање Летњег фудбалског кампа у ФК Железничар. Драго ми је да је стручна комисија за спорт новац определила Железничару који је добио нову управу са новом визијом за даље пословање клуба, а искрено се надам да ће овај Летњи камп привући још више деце која ће се касније бавити спортом и да ће Железничар у данима који долазе оформити Омладинску школу, какву један клуб који има историју баш као Железничар и заслужује.

Наставља се пракса из претходних година што се тиче маифестација, након “Дана Лајковца” обележава се 16. септембар, а у зависности од количине новца, биће и садржај богатији. Ми планирамо да део садржаја, поготово у летњем периоду, преместимо на место где се налазе Конаци Радић и Брене Михајловић, чије унутрашње и спољашње уређење се управо завршава. Такође се завршава и набавка за партерно уређење,  па ћемо видети има ли извођача за те радове, надам се да неће бити проблема и да ће и то бити решено до краја године. У склопу партерног уређења конака биће и мањи амфитеатар као летња позорница како би сва културна дешавања, позоришне представе и књижевне вечери у летњем периоду могли одржавати баш у том делу Лајковца.

Такође је у плану, наравно у договору са библиотеком, да од ове године уведемо нову манифестацију и по први пут у Лајковцу биће “Дани Белог Марковића” који ће се одржавати у октобру, када је наш књижевник и рођен. Биће то још једна манфестација по којој ће Лајковац бити препознатљив а биће посвећена књижевности и културним дешавањима на овим просторима.”