Одржана 94. седница Општинског већа

Дневни ред 94. седнице Општинског већа, последњег пред предстојеће заседање седнице Скупштине општине Лајковац заказано за петак 17. мај, није био превише обиман. Председник општине Лајковац Андрија Живковић је резимирајући одлуке донете на овој седници рекао:
– Најбитнија тачка ове седнице је Упутство за припрему првог ребаланса општинског буџета. За први ребаланс имамо негде око 30 милиона суфицита у првој половини године. Највећи суфицит јесте добијен на изведеним радовима који су били на територији општине Лајковац, јер од уплате ренте за ову годину имамо негде десет милиона динара мање, али имамо двадесет милиона уштеде из Програма ренте, значи имамо укупно десет милиона суфицита из Програма ренте. Програм екологије је нешто бољи, имамо шест милиона више уплате – односно суфицита и негде око 14 милиона уштеде, значи негде око 20 милиона имамо више у овом првом кварталу године. Дакле, укупно 30 милиона динара биће распоређено првим ребалансом буџета у јуну на редовном заседању локалног парламента.
Председник Живковић је нагласио да није задовољан динамиком расписивања јавних набавки у првој половини године. Рекао је да се због тога већ сада касни са одређеним пословима и да ће то бити један од главних проблема за реализацију свих планова за ову годину.
-Оно што је добро, све започете радове у прошлој години реализујемо у првој половини године и то је видљиво на територији лајковачке општине. Од путне инфраструктуре започете прошле седмице, а већ крајем месеца очекујемо да кренемо са новим путним правцима у Доњем Лајковцу, Марковој Цркви, Боговађи, Јабучју. Очекујемо ускоро и завршетак градског платоа испред зграде општине, већ после ових киша следи измештање пијаце и уређење парка, за 19. мај је заказано отварање новоизграђене Зелене пијаце на новој локацији. Могло је бити и више радова , да је рађено ефикасније. Надам се додатним напорима, да ће начелник Општинске управе пронаћи решења и да ћемо у наредном периоду имати исту, а можда и активнију годину у односу на прошлу. Оно што је добро за општину Лајковац, а везано је за помоћ државе и Путеве Србије, јесте да смо пре неких месец дана потписали три уговора за 350 милиона динара од Путева Србије за изградњу државних путева на територији општине Лајковац и чекамо лепше време да крену и ти радови. Овим ће негде око 25 километара бити урађено на територији лајковачке општине. Сигурно најбитније деонице из овог програма су траса старе ћирине пруге, два путна правца у Јабучју: траса старе обреновачке пруге у пут кроз центар Јабучја који води ка Убу, као и неколико локалних путева попут улице Стевана Сремца у Селу Лајковцу, Војводе Путника у Лајковцу и још неколико локалних путева.
Живковић је најавио да се десетак дана очекује расписивање јавних набавки за најављену реконструкцију две школе: Средње школе „17. септембар“ и основне школе у Бајевцу.