Одржана планинарска акција „Стазама Колубарске битке“

У организацији ПСД „Ћира“ Лајковац протеклог викенда је одржана традиционална републичка планинарска акција „Стазама Колубарске битке“. Упркос лошем времену, окупила је чак 269 планинара из 29 клубова и удружења, који су прешли стазу од 12 километара на релацији Ћелије-Човка-манастир Ћелије-Врапче брдо-Ћелије. Планинарско-смучарско друштво „Ћира“ и овога пута се доказало као одличан организатор и гостопримљив домаћин.

Од 29 организација, 25 је било планинарских клубова, а четири удружења. Стигли су из Београда, Земуна, Новог Сада, Ваљева, Лазаревца, Бачке Паланке, Трстеника и других градова, док је из Републике Српске учествовало чак осам клубова. Податак који указује да планинарство има будућност јесте да је учествовало чак 50 деце, чему су посебан допринос дали „Дринкини планинари-Кристинина деца“. Куриозитет је да је најстарији учесник, из Ариља, имао чак 92 године!

Овакав одзив говори о томе колико је активан „Ћира“, чији чланови учествују на многим акцијама и имају дугогодишњу одличну сарадњу са клубовима широм Србије и региона.

Детаљнији опис пешачке туре на лакој кружној стази од 12 километара изгледа овако: игралиште у селу Ћелије – археолошко налазиште Анине – Човка (272 мнв) – спомен костурница и манастир Ћелије (139 мнв) – споменик Димитрију Туцовићу на Врапче брду – Марковића пут – извор Врелине – игралиште.

На предаху код спомен костурнице и манастира Светог Ђорђа у селу Ћелије, одржан је пригодан културно-уметнички програм. О историји краја овог и учешћу наших предака у Првом светском рату говорио је мастер српског језика и књижевности Дарен Миливојевић из Бибиотеке „Радован Бели Марковић“. Ту су се учесници окрепили чајем.

Акција је завршена око 13 часова, доделом захвалница и дружењем. Осим својим члановима, ПСД „Ћира“ се посебно захваљује на доприносу организацији акције ФК „Димитрије Туцовић“, Дому здравља Лајковац и превознику Паћи.