Општина Лајковац потписала уговоре о стипендирању 104 студента

Јуче је у великој сали Општине Лајковац организовано потписивање уговора о стипендирању студената државних факултета са територије општине, што је већ дугогодишња пракса у Лајковцу. Из општинског буџета се ове школске године стипендира чак 104 студента, од чега три докторанда и 21 на мастер студијама. Студентима и њиховим родитељима обратио се председник Андрија Живковић, а затим у изјави за медије рекао:

– Овај број јасно показује да је систем образовања у Србији, а самим тим и на територији Лајковца, веома добар: од основног образовања па до средњошколског, затим имамо пуно младих који похађају разноврсне факултете, махом у Београду и Новом Саду. Битно је нагласити да општина Лајковац стипендира све студенте без обзира на њихов просек, само је разлика у висини стипендије.  Крећу се у распону од 6.500 до 11.000 динара, а укупно за ту намену из буџета издвајамо преко 10 милиона динара. Посебно ми је драго да смо пре две године увели и стипендирање носилаца Вукове дипломе или ђака генерације. Надам се да ћемо идућих година успети да подигнемо износ издвајања за наше најбоље студенте. За разлику од општина у окружењу Лајковац стипендира све своје студенте на државним факултетима, чиме им стављамо до знања да ценимо њихов труд, као и допринос нашој општини својим будућим знањем. Надам се да ће се велики део студената који су данас потписали стипендије након завршетка својих академских студија вратити да живи у Лајковцу и узети активно учешће у планирању и развоју наше локалне заједнице. Мала средина као наша,  а и остале у Србији, треба да негују младе образоване и школоване људе, тако да се надам да ће ови млади људи бити окосница развоја наше општине – закључио је председник Живковић.

Бојана Симић похађа мастер студије на Географском факултету, смер Заштита животне средине, и нада се да ће јој баш такво опредељење омогућити да се запосли у Лајковцу или бар у близини.

– Десетомесечна стипендија коју нам дуги низ година даје Општина за нас значи пуно, јер има нас који не радимо у својој струци, па ни нешто друго. Примала сам стипендију на основним студијама, сада и на мастеру. Искрено се надам да ћу остати у Лајковцу јер то и желим, с обзиром да смер Заштита животне средине може да се примени у доста сегмената, па и у овој општини.

Игор Андрејевић је такође један од младих образованих суграђана који би јако желео да каријеру и приватни живот веже за Лајковац. Завршио је Економски факултет Универзитета у Београду, где сада похађа мастер студије.

– Стипендију смо примали од почетка студија и свакако могу само да се захвалим општини Лајковац што нам пружа финансијску подршку, јер сваком студенту су добро дошла било каква новчана средства. Волим Лајковац, ту ми је породица, пријатељи, ту сам одрастао, надам се да ћу ту и остати да живим, али  ако се не буде овде указала прилика за посао своју шансу ћу потражити ван Лајковца. Свакако ћу се трудити да ову стипендију оправдам, као и да пронађем посао у свом месту, јер овда сам срећан и испуњен. Општина и председник нам указују поверење стипендијом, то значи да Лајковац пружа пуну подршку младим, перспективним људима.