Општинско веће о буџету за 2021. годину

Најбитнија тачка 10. седнице Општинског већа био је Нацрт Одлуке о буџету општине Лајковац за 2021. годину, о чему је после заседања говорио председник Андрија Живковић:
„ Буџет је знатно мањи него претходне године јер је 2019. године Влада Србије донела уредбу којом накнада за заштиту животне средине, односно „екологија“, не иде више директно у буџет општина и градова него у Министарство заштите животне средине. Због тога општина Лајковац има 130 милиона динара мање него ранијих година, односно укупан буџет за наредну годину је 916 милиона плус пренете обавезе чиме прелазимо цифру од милијарду динара.
Од 916 милиона скоро половина, односно 427 милиона, представља класичан оквир буџета, а такође велика ставка јесу средства која добијамо на основу ренте, односно ископавања минералних сировина на нашој територији, од ЕПС-а (РБ Колубара) у износу од 297 милиона динара и она нису промењена. Једино се „екологија“ у односу на претходне године битно смањила и буџет за наредну годину јесте 1,5 милиона динара нових и око 20 милиона пренетих средстава.
Сходно томе планирали смо буџет за наредну годину где смо за прву половину 2021. издвојили неколико битних ствари за грађане: 40 милиона за одржавање затвореног базена, 18 милиона динара (шест милиона од казни за саобраћајне прекршаје) за уградњу камера на 14 значајних саобраћајница, на свим важним установама и две камере за праћење брзине учесника у саобраћају на уласцима у Лајковац из правца Лазаревца и Ваљева. Пројекат ће бити финансиран фазно у две године и сигурно ћемо тиме допринети повећању нивоа безбедности учесникау саобраћају и олакшати рад Полицијске станице. Од свих саобраћајних прекршаја 30 посто остаје у општинском буџету тако да ћемо ову инвестицију отплатити.Крупнија ставка која ће првенствено бити финансирана из општинског буџета је 12 милиона динара за опремање Средње школе „17. септембар“, која се полако приводи крају. То су крупније инвестиције у првих шест месеци.
Такође, значајна средства имамо по споразуму са ЕПС-ом по основу пресељења Малог Борка и Скобаља у износу од 220 милиона. Тај новац ће, пре свега, бити опредељен за наставак изградње водоводне мреже у Јабучју (Горњи крај и Виш), као и за изградњу постројења за пречишћавање питке воде попут оног у центру Јабучја, за изградњу модерне саобраћајнице која ће повезати базен са Улицом војводе Мишића чије је пројектовање у току, уређење дела Војног круга који ће бити додељен становницима из Скобаља који се определе за тај део Лајковца, за завршетак реконструкције партерно уређење конака Брене Михаиловић.
Дакле, биће значајних радова у првих шест месеци, али очекујемо и знатан прилив новца у другој половини години па да ребалансом определимо највећи део новца за путну инфраструктуру и да у сарадњи са „Путевима Србије“ наставимо тамо где смо стали ове године са изградњом локалних и некатегорисаних путева. У плану је и да ребалансом буџета коначно издвојимо средства за изградњу Сеоске куће у Пепељевцу.
Иако је буџет знатно смањен у односу на претходне године, јако је битно да сва социјална давања неће бити смањена ни за проценат, као и помоћ пензионерима, студентима, породиљама. Што се тиче породиља, општина Лајковац се знатно издваја у односу на суседне општине, где бих истакао да за незапослена лица издвајамо 120 хиљада по рођењу првог детета. Финансирамо и вантелесну оплодњу, школски превоз за основце и средњошколце, а потрудићемо се да ребалансом уведемо и још једну меру: бесплатну поделу уџбеника за све ђаке прваке.
Комуналне и друге локалне таксе неће бити повећане у односу на прошлу годину, иако су то општине у окружењу увећале од 5 до 20 процената, само ће бити усклађене са стопом инфлације у 2021. години.
Иако је буџет смањен, трудили смо се да буде развојни и да новим наметима не оптеретимо грађане наше општине јер смо сви свесни каква је година иза нас. Надам се да у 2021. нећемо имати оваквих проблема са КОВИДОМ-19 како бисмо у другој половини године наставили да радимо како смо и навикли.“
Прихваћен је Програм уређивања грађевинског земљишта, одлуке о локалним таксама, Програм пословања Регионaлног центра за управљање отпадом „Еко Тамнава“ Уб, Извештај о реализацији Програма финансирања трошкова вантелесне оплодње у 2020. као и Програм за 2021. годину. Прихваћени су програми и планови рада Културног центра „Хаџи Рувим“, Туристичке организације општине Лајковац, ЈП „Градска чистоћа“, Локални акциони план за запошљавање, Одлука о првим изменама и допунама Одлуке о правим и услугама социјалне заштите и Стратегија развоја социјалне заштите 2021-2025.
Све ове одлуке наћи ће се на следећој седници Скупштине општине Лајковац, која ће се одржати у уторак 29. децембра с почетком у 9 часова.