Општинско веће о извршењу буџета

На 101. седници Општинског већа општине Лајковац усвојено је неколико битних одлука, међу којима се издвајају: извршење буџета у првој половини године, предстојеће студијско путовање лајковачких пољопривредника у иностранство и разматрање Упутства за припрему Одлуке о буџету за наредну годину, укључујући и пројекцију буџета општине Лајковац за 2021. и 2022. годину. Најважније одлуке резимирао је након седнице Андрија Живковић, председник општине Лајковац, на уобичајеној конференцији за новинаре:

-Као што се могло чути на седници, по речима известиоца, извршење буџета у првој половини године је око 28 процената. То и није толико лоше, готово исто као прошле године, а свакако је веће у односу на раније године у којима је извршење буџета бивало и мање од 20 одсто. Оно што радује јесте да је грађевинска сезона у току и да су расписани многобројни тендери, тако да очекујемо да у другој половини године проценат извршења буџета буде дуплиран и да на крају године будемо бар на 70%, што се тиче инфраструктуре. Сигурно да може и више, може и боље, али трудимо се да што више урадимо у једној календарској, односно буџетској години. Поједини планирани послови одраде се на време, одређени послови касне из оправданих разлога, тако да свакако очекујемо да проценат извршења буџета до краја године дуплирамо и да он износи 70.

Председник Живковић је истакао да је битна ствар за општину Лајковац и пројекција буџета за 2020. и 2021. годину.

– По новој законској регулативи, која је ступила на снагу у марту, накнада за минералне сировине, односно популарна “екологија”, где је општина Лајковац по том основу од РБ “Колубара” добијала негде око сто милиона динара, неће бити уплаћивана локалним самоуправама већ директно Републици, односно држави. И то важи не само за Лајковац, већ за све локалне самоуправе у држави које су имале ту врсту накнаде, попут Обреновца, Костолца…Тиме ће у следећој години наш локални “Програм екологије” бити умањен за неких сто милиона, колико је износила накнада од “Колубаре”, тако да што се тиче тих радова који су били везани за “екологију”, у наредном периоду они неће ићи жељеном динамиком, као што је то било претходних година.

Живковић је нагласио и значај студијског путовања лајковачких пољопривредника у иностранство:

-Пракса започета прошле године биће настављена, а за разлику од прошле године у којој се путовало у Словенију и Италију, лајковачки пољопривредници ће ове године путовати у Аустрију, на међународну сточарску изложбу која се почетком септембра одржава у Риду. Лајковачки пољопривредници ће имати прилику да посете једну од највећих сточарских изложби у том делу Европе. Такође ће моћи да посете једну од фарми крава у близини Салцбурга, где ће имати и два ноћења. Као и прошле године предност за ово студијско путовање имаће млађи пољопривредници, који су прошле и ове године учествовали на конкурсу локалне самоуправе за програме из области пољопривреде.