Општинско веће припремило одлуке за скупштинско заседање

Осврт на извршење општинског буџета у прошлој години, извршење буџета у првој половини године, предстојећи први ребаланс буџета, као и новине у организацији одељења у Општинској управи, увођења интерног ревизора и помоћника председника општине, биле су најважније тачке треће седнице новог сазива Општинског већа, која је садржала близу 30 тачака дневног реда. Већина донетих одлука ће своју коначну верификацију добити на предстојећем редовном заседању локалног парламента, заказаном за последњи дан септембра.
У изјави за медије након седнице, председник општине Андрије Живковић је резимирајући најважније одлуке, пре свега оне које иду и пред одборнике, између осталог рекао:Најбитнија тачка предстојеће седнице Скупштине односиће се свакако на први ребаланс буџета. Известилац Татијана Панић, поднела је Извештај о завршном рачуну буџета општине Лајковац за 2019. годину, чије је извршење на нивоу предходних година. Процентуално то је 67 %, док само извршење буџета за првих шест месеци у текућој години није на завидном нивоу и износи 35 %, чему је увелико допринела ванредна ситуација у Републици Србији узрокована вирусом корона . Након ребаланса, буџет Општине Лајковац, који је умањен за 63 милиона динара, износиће милијарду и сто деведесет пет милиона динара. Општина ће разним пројектима конкурисати код Владе Републике Србије и ресорних министарстава не би ли се тај мањак у буџету, инициран смањењем прихода, финансијски ублажио.
Актуелне су и прве измене Програма уређења грађевинског земљишта.

Три капитална пројекта приводе се крају: водоснабдевање за насељено место Јабучје , изградња фекалне канализације и постројења за пречишћавање отпадних вода у Словцу, као и изградња затвореног базена у Лајковцу. Након завршетка прве фазе пројекта водоснабдевања Јабучја, ако то ЕПС и “Колубара” дозволе, преосталих 35 милиона динара биће искоришћени за решавање водоснабдевања Виша, постројење за пречишћавање отпадних вода у Горњем крају где постоји изграђен бунар, а остатак за планирање секундарне водоводне мреже за Јабучје, пре свега за делове Доњег краја и Горњег краја Јабучја. Радови у Словцу биће завршени до краја године, а потом следи наставак изградње фекалне канализације. Базен ће бити завршен до краја октобра. Издвојено је још милион и по динара ребалансом буџета за пејзажно уређење простора око затвореног базена , које ће реализовати наше ЈП “Градска чистоћа”, а почетком нове године можемо очекивати и прве купаче.
Новина у организацији одељења Општинске управе огледа се у спајању два одељења у једно – у Одељење за грађевинске, комуналне послове и урбанизам, првенствено ради бољег и ефикаснијег деловања, а новоформирано одељење биће и кадровски појачано, пре свега недостајућим кадровима као што су архитекте и грађевинци.
Кабинет председника Општине Лајковац имаће и помоћника председника за одређене послове. Ова новина такође треба да допринесе бољем и ефикаснијем раду. Још једна новина је да ће Општинска Управа имати и интерног ревизора, који ће по налогу председника општине контролисати рад свих корисника буџета, од директних до индиректних.
Лепа и корисна вест је свакако, да општина Лајковац спада у категорију локалних самоуправа које настављају реализацију пројекта “Помоћ у кући.”
Председник Живковић је изразио наду, да ће се након предстојеће седнице Скупштине коначно кренути у реализацију свих оних зацртаних планова и циљева, које је општинско руководство поставило након конституисања власти.