Општинско веће разматрало извештаје и програме јавних предузећа и установа

Петнаеста седница Општинског већа највероватнија је последња у низу припремних за пето заседање локалног парламента, а прво у овој години, које ће се одржати у петак 26. марта.
Седница Општинског већа садржала је 14 тачака дневног реда, од који се већина односила на извештаје о раду и реализацију програма јавних предузећа, који ће коначно зелено светло добити од стране одборника на предстојећој седници Скупштине.У изјави за медије, непосредно након одржане седнице, председник општине Андрија Живковић је као назначајније издвојио извештаје о утрошеним средствима два најбитнија програма за буџет општине Лајковац и за инвестиције које се одвијају на њеној територији ( ренте и екологије), као и Програм пољопривреде:
– Програм извршења заштите животне средине, односно екологије, према речима известиоца, неупоредиво је мањи износ у односу на претходне године. Укупан буџет за 2020. годину који се тиче Програма заштите животне средине износио је свега 26 милиона динара. Претходних година он је ишао и до 130 или 140 милиона динара. Од претходне године тај буџет је неупоредиво мањи. Чињеница је да реализација поменутих програма није на завидном нивоу, а разлог томе је актуелна ситуација са Ковидом 19 у којој се сви налазимо. Од 26 милиона динара колики је био буџет за екологију, извршено је свега 7 милиона динара или негде око 20% средстава. Један од објективнигх разлога за овакав резултат је и изградња фекалног колектора у лндустријској зони 1, чија је вредност око 8 милиона динара. Са тим послом бисмо малтене потрошили скоро цео буџет који се тиче екологије. Из техничких разлога, немогућности пробушења пруге на деоници где је требао да се изгади поменути колектор, тај пројекат касни и највероватније ћемо у наредним недељама раскинути уговор са извођачем, а потом тражити изводљиво решење. Због свега наведеног, мораће да се приступи изради новог техничког елабората. Такође ће морати да се нађе друго место на коме ће постојати могућност пробушења пруге, како би Индустријска зона коначно добила фекалну канализацију.
Што се тиче Програма ренте из 2020. године, буџет је износио 450 милиона динара, а потрошено је око 305 милиона динара, процентуално око 70% . Извршење овог програма је на завидном нивоу, упркос свим околностима које су нас задесиле у прошлој години. Можемо бити задовољни са извршењем програма ренте у прошлој години и надам се да ћемо у овој наставити тим темпом што се се тиче саме ренте која је најбитнија за инфраструктурне радове и инвестиције које се везују за општину Лајковац.
Такође, програм пољопривреде у 2020. години чији буџет је био нешто више од 16 милиона динара, исто као и за ову годину, његово извршење је било око 60 % односно близу 9 милиона динара. Највећи део новца отишао је на субвенционисање пољопривредних кредита – односно камате, а оно што треба напоменути јесте, да је програм пољопривреде у односу на претходну годину претрпео извесне измене, јер овај део неутрошеног новца од неких 7 милиона динара су мере које нису толико популарне и нису наишле на одзив код пољопривредних произвођача. Овогодишњи Програм за пољопривреду зато трпи извесне промене и добија нове ставке, популарније код пољоприведника, за које се очекује да ће наичи на бољи одзив и веће интересовање пољопривредника.”