Општинско веће се изјашњавало о актуелним питањима

Централна тачка дневног реда 21. седнице Општинског већа општине Лајковац била је реконструкција амбуланте у Јабучју. Локална самоуправа наставља са праксом Програма приправника, а Лајковчане очекује низ лепих догађаја у оквиру манифестације Дани Лајковца и обележавања градске славе Огњене Марије. Занимљиво је да тридесетак клубова са подручја општине Лајковац има нереалан захтев за око 50 милиона динара средстава локалног буџета за спорт у наредној години.
Пред Већем се коначно нашло раније тражено Изјашњења органа управљања Дома здравља Лајковац о разлозима недостављања потребних измена и допуна Програма унапређења квалитета здравствене заштите становништва општине Лајковац за ову годину у делу који се односу на санацију амбуланте у Јабучју, а која се финансира из буџета општине Лајковац.
Председник општине Лајковац Андрија Живковић је у изјави за медије рекао:
– Здравствена заштита на подручју општине Лајковац је на веома ниском нивоу. Општина нема добру комуникацију са руководством Дома здравља у Лајковцу. Ја могу само да се сложим са оним што су рекли др Јованка и господин Бугарчић, да је то једна неодговорност и немарност према грађанима општине Лајковац. Ми смо данас донели један закључак, да ћемо Дому здравља упутити захтев да првим наредним ребаланском буџета који ће бити у септембру определе новац за реновирање амбуланте у Јабучју. Оно што ме плаши је, да руководство Дома здравља неће имати слуха и неће тај наш захтев услишити, Општина ће се борити и на друге начине да се спорна амбуланта оспособи, јер њу користе мештани Јабучја који највише трпе у овој ситуацији. Амбуланта у Јабучју не ради. Плашимо се и новог таласа КОВИДА од јесени, а у тој ситуацији ће сигурно бити неопходна.Тако да је сасвим сигурно септембар месец за реновирање амбуланте у Јабучју. Можда буде и неких других промена у Дому здравља у Лајковцу до септембра, тако да и та комуникација са Домом здравља постане боља, на задовољство грађана општине Лајковац, који највише трпе на плану здравствене заштите на нашој територији.
Седницу Општинског већа обележила је једна лепа вест везана за наставак реализације Програма приправника, најавио је председник Живковић:
– Оно што радује јесте да настављамо праксу Програма приправника за општину Лајковац, који ће бити расписан у наредним данима, а пет приправника почеће са радом 1. септембра у локалној самоуправи у Лајковцу. То су три лица која ће имати високо и два лица са вишим образовањем. То је пракса која је устаљена последњих десетак година у Лајковцу. Оно што је искуство у реализацији Програма приправника показало, већи број њих, који покажу вољу за знање и рад, углавном остане у општини или у установама чији је оснивач локална самоуправа
У сусрет већ традиционалној локалној летњој манифестацији Дани Лајковца и обележавању градске славе Огњене Марије, оформљен је Организациони одбор на челу са Милом Митровић Лончар, директорком ПУ “Лептирић”. Организациони одбор је остао у истом саставу као прошле године, са незнатном изменом једног члана, због промене старешине цркве лајковачке.
Председник Живковић је изразио наду да неће бити погоршања епидемиолошке ситуације и нових мера и да ће се планиране манифестације несметано одржати као и раније.
Планирана су два концерта, 28. и 30. јула, позоришне представе, Дечји дан и бројна друга дешавања, можда у неком мањем обиму од досадашњег, али ће програм Дана Лајковца бити реализовани. Поједини програми су већ реализовани, попут манифестација Туристичке организације на реци Колубари.
Једна од тема била је и расподела средстава буџета за спорт у идућој години.
– Имали смо Извештај Стручне комисије за одобравање програма у области спорта. Сви клубови на подручју општине Лајковац, њих око 30, имају захтеве за око 50 милиона динара што сигурно није реално – да се одвоји толики новац за разна спортска удружења и клубове. Видећемо да тај новац који за спорт буде одвојен буде довољан за функционисање свих клубова на територији општине Лајковац. Сигурно је да их имамо пуно и да су сви они ослоњени на општину и да сви махом живе од општине.То у наредном периоду морамо драстично променити, рекао је председник Живковић.