Општинско веће усвојило предлог буџета за 2022. годину

Јуче је одржана 28. седница Општинског већа са обимним дневним редом на којем је било чак 35 тачака. То је и разумљиво, с обзиром да се ради о припремној седници за последње овогодишње скупштинско заседање, на којој је разматрана Одлука о буџету за 2022. годину са пратећим одлукама, програми предузећа и установа и општинских фондова за наредну годину.
Најзначајнија тачка била је Одлука о буџету за 2022. годину, којој је претходила прошлонедељна јавна расправа, на којој стандарно није било много заинтересованих, што је у негативном контексту прокоментарисао и председник општине Андрија Живковић и наставио:– Буџет општине Лајковац за наредну годину је 899 милиона и 900 хиљада динара текућих прихода, плус пренете обавезе око 190 милиона динара, тако да са тим уговореним обавезама буџет прелази милијарду динара. Буџет је нешто мањи него прошле године, сваке године се помало смaњује, пре свега због смањења рудне ренте. У структури прихода буџета највећи део чине порези на зараде, око 315 милиона, рудна рента је око 270 милиона – мања за 20-30 милиона него 2021. Такође, по споразумима и уговорима са ЕПС-ом, односно РБ Колубара, имамо 128 милиона динара за наредну годину, тако да када се све то сагледа чињеница је да наш буџет пуно зависи од Колубаре и ЕПС-а. Сви знамо да преко 50 одсто радно активног становништва ради у Колубари, где су велика примања па су и порези за на зараде знатно већи него у осталим општинама. На пример, суседна општина Љиг годишње од пореза на зараде има око 100 милиона, а ми имамо три пута више. Битно је да са садашњим руководством Колубаре и директором ЕПС-а господиним Грчићем општина Лајковац последњих година има одличну сарадњу и планирамо да у будућности урадимо пуно тога за нашу општину.
Када бисмо гледали по ставкама расхода за кориснике, само јавно комунално предузеће Градска чистоћа и ПУ Лептирић годишње од локалног буџета добију око 170 милиона динара, скоро 20 одсто. За комунално то су првенствено субвенције од 23 милиона без којих наше предузеће не би могло да постоји, остало је кошење зелених површина и други неопходни послови. За вртић дајемо 85 милиона јер регресирамо 80 одсто од пуне цене боравка сваког детета, док родитељи плаћају 20 одсто – око 4.000 динара, а без општинских субвенција цена би била преко 20.000 динара. Осим тога, за свако треће и наредно дете боравак у вртићу је бесплатан, ту су и субвенције за самохране мајке и друге родитеље са сличним карактеристикама, који не плаћају, затим за друго дете плаћа се 50 одсто од укупне цене итд. Све су то ставке које оптерећују општински буџет. Више новца смо издвојили и за рад сеоских амбуланти – 12 милиона, спорт је смањен са 24 на 22 милиона, пољопривреда је остала на истом нивоу – око 17 милиона динара, породиље 13 милиона, студентске стипендије 11 милиона, вантелесна оплодња 4 милиона, Програм запошљавања 12 милиона динара где се преко програма јавних радова годишње упосли преко 40 особа ( четири јавна радова која првенствено важе за комунално и спортску установу), превоз ученика 20 милиона итд.
Остале ставке се тичу инфраструктурних радова: Сеоска кућа у Пепељевцу 25 милиона; изградња саобраћајница: Мирковићи и Јосиповићи у Горњем крају Јабучја дужине 2,5км и вредности преко 15 милиона динара; црпна станица у Словцу вредности 4 милиона, Извиђачка улица од зелене пијаце до базена 10 милиона (и 40 милиона од ЕПС-а) чији радови крећу чим временске прилике дозволе; за шестомесечно функционисање базена 30 милиона; од казни за саобраћајне прекршаје 12 милиона динара; за наставак инсталирања камера које ће регистровати прекорачење брзине и друге саобраћајне прекршаје издвојено је још 15 милиона.
Из Програма екологије имамо 3,5 милиона динара, што је знатно мање него претходних година када смо имали и преко 100 милиона динара. Најбитнија позиција из овог програма, за коју иде око милион и по динара, јесте усаглашавање документације за депонију у Каленићу. Веома битна ствар, чули сте од известиоца, да је директор Еко Тамнаве са Министарством за заштиту животне средине прошле недеље потписао уговор о изградњи депоније у Каленићу вредности 31,5 милиона евра, коју финансира Европска банка. То је важан догађај за Колубарски округ и остале градове и општине који су укључени у пројекат. Очекујемо да Министарство и Еко Тамнава набавку распишу у првим месецима наредне године и да радови на изградњи депоније крену у првој половини 2022. године, да се коначно реализује пројекат који је дуго чекан и да се испуне еколошки критеријуми који нису решавани протеклих деценија.
Председник Живковић је најавио први ребаланс буџета већ у марту 2022. године и то образложио на следећи начин:
– Имамо неколико судских спорова и, мада очекујемо позитиван епилог, у буџету увек имамо резервисано око 80 милиона динара за ту намену. Ако се ти спорови реше позитивно за нас већ у марту ћемо урадити први ребаланс буџета и имати додатних 80 милиона динара, а у јуну другим ребалансом још 80 милиона динара. Тако да Лајковац може да очекује бројне инфраструктурне пројекте из општинског буџета, плус пројекте које ће финансирати Влада и нека друга ресорна тела.
Живковић је за следећу годину најавио и изградњу паркинга код зграде некадашњег силоса и бивше Колоније:
– Урадили смо пројекат, вредност радова је око 30 милиона динара. У плану је изградња тротоара ка Селу Лајковцу до школе у вредности од 18 милиона динара, поред Сеоске куће у Пепељевцу планирана је и изградња Сеоске куће у Врачевићу у наредној години, као и неколико путева у циљу побољшања комуналне инфраструктуре. Такође, планирамо да изнађемо начин за партерно уређење центра Јабучја, око виталних објеката (школе, амбуланте, месне канцеларије, поште). Тај пројекат је у изради, а вредност планираних радова прелази 30 милиона динара. Покушаћемо да тај новац усмеримо из нашег буџета, али и да део средстава добијемо од ресорних тела у наредној години.
Општинско веће је прихватило програме пословања свих локалних јавних установа за наредну годину, који ће се наћи и на предстојећој седници Скупштине. Живковић сматра да ту има доста позитивних ствари, али и недостатака, које ће се трудити да заједничким снагама реше у наредном периоду. Али је у том контексту најавио да постоји реална шанса да после 11 година буде промењена цена воде за грађане и то наниже за 10 до 15 одсто. Ако комунлано предузеће настави да овим темпом открива губитке на мрежи, то ће бити могуће и то је сјајна вест за грађане општине Лајковац и растерећење за кућне буџете.
Осим тога локалне комуналне и административне таксе и накнаде, које су такође биле на дневном реду 28. седнице Већа, нису повећане ни за наредну годину.
На седници је прихваћен и Нацрт измена Одлуке о изради измена и допуна Плана генералне регулације за насељено место Лајковац.
Одлука о буџету за 2022. годину и већина тачака са ове седнице Општинског већа наћи ће се на скупштинском заседању 29. децембра.