Оскрнављено спомен обележје на Човки

Чланови ПСД „Ћира“ обавестили су јавност преко друштвених мрежа да су за време викенда непознати починиоци оскрнавили спомен обележје учесницима Колубарске битке на брду Човка у Ћелијама. Камено бележје је исцртано и исписано, између осталог и непримереним садржајима, док су у непосредном окружењу видљиви трагови разузданог боравка хулигана (или младих људи недовољно свесних онога што су учинили). Случај је пријављен и лајковачкој полицији.
Немио догађај збио се баш у месецу обележавања 106. годишњице чувене Колубарске битке. Бурне су реакције јавности и обичних грађана, а прво се огласило Планинарско-смучарско друштво „Ћира“, које је својевремено било иницијатор и реализатор идеје постављања спомен обележја на Човки и уређења околног простора.
„СРАМОТА, БРУКА нисмо достојни наших предака. Нажалост све што нам се дешава није ништа у поређењу са недостатком морала, културе. Није ово нешто што нећемо поправити, као и поломљене клупе, али остаје питање знају ли починиоци колико костију је још расутопо Човции Враче брду јунака Колубарске битке и колико је похрањено у спомен костурници у цркви Св. Георгија у селу Ћелије и Лазаревцу. И да су деца у питању, нису могли сами доћи горе. Ово је невиђени вандализам.“
ПСД „Ћира“ је 2014. године, на стогодишњицу Колубарске битке, подигло спомен обележје уз одобрење власника парцеле, почившег Дула Обрадовића из Ћелија. Те године је споменик освештан у присуству 1.200 планинара из целе Србије и Републике Српске. Стаза до Човке се походи током републичке планинарске акције коју сваке године организује „Ћира“, али и ван тога. Управни одбор друштва најавио је 20. децембра пријаву Полицијској станици Лајковац.