Отворен пливачки базен у Лајковцу и додељена годишња признања

Поводом Дана општине у Лајковцу је данас отворен пливачки базен и први пут додељена општинска годишња признања истакнутим појединцима и организацијама. Дан општине се обележава у знак сећања на пролазак првог воза кроз Лајковац 16. септембра 1908. године и почетак развоја варошице.Великом инвестицијом општине Лајковац Колубарски округ је добио први затворени базен – oбјекат величине 2.000 квадратних метара, са великим базеном димензија 33 са 25 метара и дечјим од 25 са осам метара, уз све неопходне пратеће садржаје. Њиме ће управљати општинска Установа за спорт и омладину, која руководи и Халом спортова, тениским теренима и стадионима фудбалских клубова Железничар и Задругар. Заједно са отвореним одбојкашким, кошаркашким и мини пич теренима, овај део Лајковца представља прави спортско-рекреативни центар.
Извођач радова на главном објекту било је предузеће „Alex Enginering&Construction“ из Београда, док су накнадно изграђене и опремљене трафо станица и котларница, стазе и уређен простор око објекта. Ускоро се очекује и реконструкција Извиђачке улице, која води од главне улице до базена.
На свечаној академији, одржаној испред капиталног објекта, председник општине Лајковац Андрија Живковић је рекао:
– За само годину дана већ трећи пут отварамо објекте који су постали симбол наше мале општине. Прошлог 16. септембра отворили смо потпуно реконструисану зграду ОШ „Миле Дубевић“ у Бајевцу, у априлу ове године потпуно реконструисану средњу школу „17. септембар“, уз помоћ Канцеларије за јавна улагања Владе Србије и подршку председника Александра Вучића, и данас, после неколико камена темељаца крајем 20. и почетком 21. века, коначно пружамо прилику грађанима Лајковца и колубарског краја да читаве године користе базен у Лајковцу. Лајковац је последњих година постао синоним за одбојку, уз прелепу спортску халу отворену 2015. године, тако да се надам да ће и овај објекат изнедрити нове шампионе. Не заборавите да је у спорту најважнији тимски рад, без којег нема резултата, тако да честитам свим сарадницима и свима вама који сте веровали у овај пројекат.
Председник суседне општине Уб Дарко Глишић пожелео је општинском руководству и Лајковчанима да и даље праве објекте који подижу стандард и квалитет живота грађана, као што су школе и базен. Председник Спортског савеза Србије Дарко Штефанек рекао је да је изузетно похвално да је Лајковац добио изванредан затворени базен, као и све друге инфраструктурне пројекте које је реализовало општинско руководство.
Скупштинском одлуком, а на предлог комисије, први пут у историји општине Лајковац су додељене повеље и плакете истакнутим појединцима и организацијама. Повеља за изузетан допринос развоју српске књижевности и афирмацији Лајковца у земљи и иностранству припала је књижевнику Радовану Белом Марковићу. Плакета и новчана награда у износу од 100.000 динара додељена је КОВИД амбуланти Дома здравља Лајковац за значајан допринос превентивном лечењу и заштити здравља становништва општине Лајковац. Плакете у различитим областима припале су и: Одбојкашком клубу „Железничар“ за изузетне резултате и афирмацију Лајковца у области спорта; Црвеном крсту Лајковац за изузетне хуманитарне акције; предузећу „Агро-Тара“ за хуманост и друштвено одговоран однос према локалној заједници; постхумно спортском раднику Обрену Радовановићу из Стрмова за значајан допринос унапређењу услова за развој спорта; и Ивани Милошевић, ученици четврте године Ваљевске гимназије, за постигнуте резултате током школовања.
У име добитника јавних признања захвалио се књижевник Радован Бели Марковић:
– Пола века овде стојећи писац разастире и на белу ледину, на ледену белину пусте хартије расејава овакве слике претворене у црна словеса, па су тако, као светлаци пред очима, толике године минуле – до овог часа, кад се примам Високог признања, Повеље за животно дело Општине Лајковац , која значи и увођење једног Ћелијанца у пуно Лајковчанство, што ће важити од сада па у године. Кратак је живот, али је дугачка Лајковачка пруга!
Уз споменуте говорнике и добитнике признања, свечаној академији присуствовали су и помоћник министра унутрашњих послова Владимир Илић, директор српског огранка кинеске компаније „Шандонг“ Чанг Сјусјиан, директор за производњу угља РБ „Колубара“ Милан Мишковић, одборници СО Лајковац, чланови Општинског већа, представници Општинске управе, републичких и општинских јавних установа и предузећа.
У уметничком програму свечане академије учествовале су чланице певачке етно групе из Ваљева (Мила Павловић, Милена Урошевић, Ивана Стојновић, Теодора Јовић и Иван Павловић) и музички трио „Аморозо“ који чине професорке Даница Крунић, Александра Миливојевић Јоцић и Александра Ђедовић. Програм је водила глумица Ангелина Лукић.
Пресецањем врпце базен су отвориле одбојкашице „Железничара“, а прве су запливале чланице Спортског клуба за синхроно пливање „ТЕНТ“ из Обреновца, изводећи кратку акробацију.