Отворена нова Зелена пијаца у Лајковцу

У рано недељно јутро почела је с радом нова Зелена пијаца у Лајковцу, измештена из ужег центра, такорећи на уласку у варош. Први дан надмашио је сва очекивања, с обзиром да је било доста коментара да ће се продавци и грађани тешко навићи на нову локацију. Све тезге биле су попуњене, као и околни простор, на којем су произвођачи нудили расад поврћа, саднице воћа и цвеће. Обилазећи са сарадницима модерно изграђени и опремљени објекат и разговарајући са грађанима, председник општине Андрија Живковић је изјавио да је то значајан догађај за Лајковац.

-Један од корака у том смеру је измештање старе Зелене пијаце из центра вароши, где је била неколико деценија. Нашим суграђанима ће сигурно требати времена да се навикну на ново место, али видим по јутрошњим речима и реакцијама продаваца и посетилаца да су услови итекако бољи. Посећеност је изузетна, можда и и мимо очекивања тако да се надам да ће Лајковчани бити задовољни новом пијацом и да ће радити све боље. Трудићемо се да у наредном периоду уредимо цео овај простор и да овај део Лајковца постане пољопривредно-продајни. То значи да планирамо модерну сточну пијацу и „бувљак“ попут оног у Шопићима. Преко пута је зграда некадашње „Победе“, а сада стара зграда комуналног предузећа, за коју коју ћемо ребалансом одвојити средства и затим је дати у закуп за градску кафану или ресторан како бисмо употпунили понуду. У овом делу града на јесен очекујемо отварање базена и завршне радове на Конаку Брене Михаиловић. Очекујем да ће за две-три године овај део Лајковца имати нову контуру и бити препознатљив.

Изградња пијаце трајала је неколико месеци, укључујући зимску паузу, и коштала је 17 милиона динара. Њоме ће управљати комунално предузеће „Градска чистоћа“. Наткривена је, има 30 тезги и млечну халу са витринама. Оваквих типских пијаца има само неколико у Србији: у Београду и Смедереву. Председник Живковић је најавио да ће уређење простора око пијаце бити настављено наредних пар година.

О измештању пијаце из центра града говори се бар десетак година, али је то тек сада реализовано.

-Као што је приликом формирања садашње општинске власти пре четири године и најављено, плански се уређује центар варошице, са циљем да се својим изгледом приближи неким другим уређеним срединама у Србији. Уклоњене су тезге са старе пијаце у близини зграде Општине, која се ту налазила деценијама, и већ следеће недеље ту почињемо изградњу градског парка. Приводимо крају уређење платоа са фонтаном испред општинске зграде, тако да заједно са парком и приватним стамбено-пословним објектима изграђеним у последње време центар Лајковца добија нову физиономију.