Отворена реновирана амбуланта у Јабучју

После две године паузе, а након комплетне санације и опремања, 24. марта је почела са радом амбуланта у Јабучју, у саставу лајковачког Дома здравља.  Замењен је кров, столарија, подови, уређена унутрашњост и набављен нови намештај и опрема, што је све вредело око 1,5 милиона динара. Председник општине Андрија Живковић изразио је задовољство због дуго чеканог почетка рада ове амбуланте.   

– Мештанима ће свакако бити олакшана примарна здравствена заштита јер неће морати да долазе у Лајковац, имају овде исте услове. У наредном периоду отворићемо и остале сеоске амбуланте, најпре у Словцу, а очекујем да у летњим месецима све сеоске амбуланте раде пуним капацитетом. Отворене су и апотеке у склопу амбуланти у Јабучју и  Боговађи, па је тим људима заокружена здравствена заштита и олакшано лечење. У сарадњи са Министарством здравља примили смо део недостајућих кадрова у Дому здравља, првенствено мислим на лекаре али и на два возача који су били неопходни. Чекамо да коначно изађемо из КОВИД режима како би лекари и сестре могли бити распоређени за рад амбуланти. Општина Лајковац ће наставити да финансира њихов рад, како бисмо првенствено старијим становницима олакшали одлазак код лекара. Од Министарства здравља смо добили два значајна возила: једно за дијализу, а друго санитетско, која ће стићи у априлу. Са Министарством здравља имамо добру сарадњу, а могу да похвалим и директорку Јовану Радовановић која се труди да Дом здравља пружи што квалитетнију примарну заштиту становницима општине Лајковац. Недостају неки кадрови како би радио пуним капацитетом, а надам се да ћемо то у наредном периоду решити захваљујући Министарству здравља.

Председник Живковић је истакао и добру сарадњу са Општом болницом у Ваљеву и директорком др Бранком Антић, као и значај планиране реконструкције болнице за цео Колубарски округ. Нагласио је да је улагање у здравство један од приоритета Владе Републике Србије, али и општине Лајковац, која све више новца улаже у обнову Дома здравља и амбуланти, како би грађани имали што бољу и квалитетнију здравствену заштиту.

– Убудуће ћемо обнављати одељење по одељење, као што је то урадио и Дом здравља у Убу. То свима треба да буде пример како треба радити, јер дечије одељење у Убу изгледа као играоница, што је примамљиво за најмлађе. Добро је када од суседа видимо нешто квалитетно и добро за грађане те локалне заједнице, па то и применимо у  нашој пракси – истакао је Живковић.

Велики допринос обнови амбуланте у Јабучју дала је директорка Дома здравља Лајковац др Јована Радовановић:

– Финансирање санације било је из буџета општине Лајковац, то је посебан програм за унапређење здравственог стања грађана Лајковца. У то је уложено око 1.500.000 динара: за санацију крова, кречење, замену столарије и потпуно опремање амбуланте потребним намештајем. Радно време ће за сада бити уторком од 7 до 14 часова,мештани Јабучја имаће свог изабраног лекара и медицинску сестру. Познато је грађанима Лајковца да Дом здравља има проблем са дефицитом лекара, а још увек смо у епидемији КОВИДА 19 па нам КОВИД амбуланта много односи. Како време буде одмицало и ако се успостави нормалан рад у ДЗ Лајковац онда ће и ове амбуланте чешће радити, односно два или три пута недељно. По последњем попису, то јест према картотеци број пацијената (осигураника) је око 900.

Мештанин Јабучја Драган Ђорђевић био је први пацијент реновиране амбуланте:

– Ево, брзо сам завршио, узео сам упут за супругу. Доста нам је недостајала амбуланта, јер смо ишли у Дом здравља Лајковац, тамо немамо свог изабраног лекара, овде је другачије. Некада је лекар живео на спрату, био је ту сваког момента за нас, имали смо сестру, зубара. Времена су се променила, али поново смо ту и амбуланта поново ради.

Директорка Радовановић је најавила да ће наредне недеље највероватније са радом почети амбуланта у Боговађи, а за две недеље у Словцу. У зависности од кретања епидемиолошке ситуације прорадиће и здравствене станице у Врачевићу и Бајевцу.