Пет награда на републичком ликовном конкурсу за „Лептирић“

Министарство здравља у сарадњи са Министарством просвете расписало је наградни ликовни конкурс за све предшколске установе из Србије на тему “Чисте руке за наше здравље”. На конкурс је пристигло 157 радова, од чега је стручни жири наградио 40 у категорији групних радова, као и појединачне радове предшколаца. Међу 40 награђених радова ,ПУ “Лептирић”Лајковац освојила је пет награда.

Две награде на нивоу групе освојиле су две старије групе коју воде васпитачи целодневног боравка: Александра Милутиновић и Јасмина Спасојевић Мићић, Јелена Јовановић и Марина Недељковић. Појединачне награде добили су предшколци: Неда Јовановић у групи код Споменке Миливојевић и Милке Спасић, Александра Живановић из групе Дајане Танић и Иване Грујичић, као и Лена Протић из групе Светлане Пантелић.

Поводом великог успеха малих талентованих ликовњака, који су још једном у позитивном светлу пронели име и славу Лајковца, директорка Мила Лончар Митровић каже:

-Стручни жири на овом заједничком конкурсу два министарства чинили су стручни сарадници из вртића, педагог за ликовну културу, психолог, педагог, васпитачи, представници директора Предшколских установа, представници Министарства здравља, ликовни уметник, као и представници медија. Критеријуми за избор радова били су, да се недвосмислено може утврдити порука ликовног рада, да није било помоћи одраслих и да је рад естетски вредан. Најважније је да су деца заиста схватила важност и значај правилног прања руку, као и утицај на безбедност и и заштиту здравља, као превентивну активност иначе, а не само у време пандемија. Сви ликовни радови деце изложени су у ПУ ”Чукарица”, која је била и домаћин стручном жирију. Деца из тог вртића ће причати приче на основу цртежа својих вршњака, снимаће се едукативни спотови, штампати 10 хиљада плаката са награђеним радовима, за све предшколске и здравствене установе у Србији. На тај начин, наставиће се едукативна кампања о хигијени руку и спроводити вршњачка едукација. Наша установа традиционално учествије на овом конкурсу и увек бележи успехе, али ово је заиста најзапаженије учешће до сада. Поносни смо на наше малишане – закључила је Мила Митровић Лончар.

Међу 40 радова је и рад Срне Ребић из ПУ “Дечји дани” из Старог града, који је жири изабрао да буде на поштанској маркици, што је такође у организацији Министарства здравља.