Почела изградња примарне канализационе мреже у Боговађи

Данас су у Боговађи почели радови  на изградњи два километра примарне канализационе мреже за шири центар насеља, у оквиру пројекта „Чиста Србија“. Овде ће бити изграђено и мини-компактно постројење за пречишћавање отпадних вода капацитета за 600 корисника, што омогућава проширење мреже. Почетак радова пропратио је председник општине Лајковац Андрија Живковић и том приликом изјавио:

„Ово је један од најзначајнијих пројеката у општини Лајковац у последњих неколико деценија. Вредност читавог пројекта је око две милијарде динара, што је више од два годишња буџета општине Лајковац. Прву фазу смо увелико завршили, канализацију за део Рубрибрезе, тако да је сада МЗ Рубрибреза потпуно покривена фекалном канализационом мрежом. Увелико се одвијају радови у МЗ Јабучје, где је урађена прва, а ускоро треба да почне друга фаза – за други део Јабучја, где ће бити урађено чак 24 километра примарне мреже.

Општина Лајковац ће у наредном периоду, у складу са својим могућностима и тамо где технички услови буду дозвољавали, урадити канализацију и за делове Боговађе удаљене од центра, али је са ова два километра већи део насељеног места Боговађа покривен. Ово ће највише значити мештанима, али генерално и Општини Лајковац јер ћемо подићи ниво еколошке културе.

Веома је значајно: у први мах није ушло у план пројекта „Чиста Србија“, али захваљујући доброј сарадњи са Министарством грађевине велики су изгледи да добијемо 4 километра примарне мреже за насељено место Ћелије, вредност радова је 50 милиона динара. До краја августа почеће комплетна реконструкција постојећег постројења за прераду отпадних вода у Лајковцу, које ће моћи да прими све нове кориснике, канализација у Јабучју и Ћелијама биће повезана са овим постројењем.

С обзиром на то да је канализација у вароши Лајковац урађена раније, општинско руководство се потрудило да пројектом „Чиста Србија“ покрије месне заједнице у близини Лајковца. У току су радови у Словцу, које финансирамо сопственим средствима већ неколико година. Ту је урађено мини-компактно постројење, а ових дана се ради недостајућа канализациона мрежа.

Могу са поносом да кажем да је Лајковац једна од ретких општина где ће велики део сесоког подручја имати фекалну канализацију.“

Комплетне радове финансира Република Србија, а реализује Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије. Лајковац је међу првих 16 градова и општина у којима је почело спровођење пројекта „Чиста Србија“, што подразумева изградњу канализационе мреже и изградњу и реконструкцију постојећих постројења за пречишћавање отпадних вода.