Почела реализација пројекта „Чиста Србија“ у Лајковцу вредности 15,5 милиона евра

„Ми смо ову земљу позајмили од наше деце и имамо обавезу у овом развоју индустрије и економије да нашој деци оставимо чисту Србију“ – нагласио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, који је данас у насељу Рубрибреза са председником општине Лајковац Андријом Живковићем и директором компаније ЦРБЦ Џанг Сјаојуеном присуствовао почетку изградње канализационе мреже дужине 30,1 километар и постројења за пречишћавање отпадних вода у општини Лајковац.“Ово је велики дан за општину Лајковац, али ништа мањи и за Републику Србију. Коначно успевамо да подигнемо темпо радова на еколошким пројектима. Градимо тридесет километара канализационе инфраструктуре и два постројења за пречишћавање отпадних вода. Инвестирамо само у Лајковцу 15 милиона евра у еколошке пројекте и канализациону инфраструктуру. Ово нису лажни еколошки пројекти, ово нису еколошки устанци и организације, ово је конкретан рад на инфраструктури који ће омогућити да чиста вода одлази у наше реке. Ова постројења за пречишћавање отпадних вода ће допринети томе да ми у наредном периоду значајно очистимо нашу земљу. Циљ нам је да у наредних пет година 80 одсто Републике Србије покријемо квалитетном канализационом инфраструктуром и постројењима за пречишћавање отпадних вода, како би наше реке биле значајно и трајно чистије“, изјавио је министар Момировић.
Министар Момировић се захвалио председнику општине Лајковац и његовом тиму који су напорно радили на пројектовању канализационе инфраструктуре и тражили решења за постројења за пречишћавање отпадних вода. Андрија Живковић, председник општине Лајковац, тим поводом је рекао:
„Највећа инвестиција у историји за општину Лајковац. Ми смо у претходних тридесет година урадили укупно 70 километара фекалне и кишне канализације, а сада ћемо одједном добити преко 30 километара канализационе мреже. Добићемо два нова постројења за прераду отпадних вода: једно за Лајковац, а друго за Боговађу. Овим пројектом ћемо подићи квалитет живота у нашој оштини и ниво еколошке свести грађана. Чињеница да је министар Момировић последњих месеци већ неколико пута посетио нашу општину још један је показатељ да се у Лајковцу и читавој Србији убрзано ради инфраструктура.“
У општини Лајковац у оквиру пројекта „Чиста Србија“ биће изграђено 30.193 метра канализационе мреже у селима Рубрибреза, Боговађа и Јабучје, потпуна реконструкција давно започетог постројења за прераду отпадних вода у Лајковцу и изградња новог постројења у Боговађи. Укупна вредност пројекта у општини Лајковац је 15,5 милиона евра, а финансијер је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Извођач радова је реномирана кинеска компанија „China Road and Bridge Corporation“ (CRBC).