Порука са Колубаре: оставимо природу бољом него што смо је затекли

Непосредно пред првомајски уранак и почетак излетничке сезоне, у Лајковцу је организована велика акција чишћења реке Колубаре код Јолића воденице и етно насеља, најпосећенијем излетишту Лајковчана. Циљ акције „Очистимо Колубару заједно“ је подизање свести свих људи који уживају поред Колубаре да иза себе оставе чистију реку него што је била када су дошли на њу.
Организатор је било јавно предузеће „Градска чистоћа“ Лајковац, у сарадњи са Eколошким удружењем реке Колубаре, Рафтинг клубом „М.Р.И“, Планинарским друштвом „Ћира“ и друштвено одговорним фирмама „Ива Аграр“ и „Борверк“. Посебно је било драгоцено учешће деце из вртића, основне и средње школе, који су посадили три липе, као хлад за њихове и будуће генерације.Директор „Градске чистоће“ Бојан Богдановић изјавио је да је задовољан одзивом на акцију, иако је време у старту омело активност: „Заједнички смо поставили четири контејнера за пластичну амбалажу: два са лајковачке и два са пепељевачке стране, а до сада је био само један. Имамо овде и четири контејнера за класичан отпад. Изабрали смо да акцију одржимо пред 1. мај, како бисмо подигли свест свих људи који ће овде боравити за празнике, а сигуран сам да ће их бити доста. Због тога смо поставили још два контејнера од пет кубика, које ћемо однети и испразнити после празника.“
Богдановић каже да је акција имала јасан циљ: „Порука је врло јасна: треба да подигнемо ниво еколошке свести и природу оставимо бољом него што смо је затекли. Епидемија нас је опоменула и усмерила да се окренемо локалним природним лепотама и мислим да је прави моменат да Лајковчани, сви који воле Колубару и посећују је, развију праву еколошку свест; да ова акција не траје дан-два или пет, него докле год је потребно, односно да се претвори у трајни однос према Колубари и природи. Посебно ми је драго што су данас најмлађи Лајковчани посадили три липе, хлад за будуће генерације, надам се да ћемо следеће године наставити с тим и да ћемо за пар година имати озбиљан дрворед. Користим прилику да истакнем да имамо озбиљан проблем са смећем и коначни циљ нам је да подигнемо ниво свести по питању одношења смећа у целом граду. На неким реперним местима, као што је улазак у Лајковац, сваког понедељка имамо проблема са смећем што редовно обављујемо на Инстаграм профилу како бисмо указали колико је то велики проблем за нас. Не може 55-60 комуналних радника решити проблем уклањања смећа – то нису само наши већ проблеми свих грађана. Мислим да ће се убудуће више комуналних предузећа окупљати око те идеје јер нам је потребна помоћ свих грађана. У том смислу желим да истакнем да су нам се у току дана придружиле колеге из ЈПКП Лазаревац, да покажемо да смо на истом задатку, јер ми делимо један веома битан ресурс, а то је вода. И ово је доказ да је наша сарадња добра и да само заједно можемо решити вишедеценијске проблеме.“
Комунално-еколошком догађају је присуствовао и председник општине Андрија Живковић, који је истакао да је у питању лепа акција коју су подржале све институције и удружења која делују на територији општине Лајковац, а на инцијативу комуналног предузећа.
„Колубара је једно велико богатство наше општине, сведоци смо да све више људи у пролећним и летњим месецима свој мир проналази управо на реци. Драго ми је да су се акцији придружили наши најмлађи: вртић, основна и средња школа, како би и на овај начин на време схватили значај заштите животне средине, да од малих ногу уче колико је битно сачувати планету од загађења. Надам се да ће се будуће генерације пажљивије односити према природи и животној околини, а да ће ова акција послужити као добар гест за све људе који буду славили првомајски уранак на реци, да што мање смећа оставе иза себе, односно да то покупе у кесе и одложе на место предвиђено за отпад. Предстоји нам да у наредном периоду Колубару што више приближимо и Лајковчанима и становницима суседних општина. У плану нам је да урадимо право шеталиште по ободу банкине, дужине километар, и читав комплекс учинимо препознатљивим.“
Мика Ивковић, председник Еколошког удружења реке Колубаре, које окупља власнике етно кућица поред Колубаре, каже да имају пуно идеја за додатно уређење овог излетничког простора: пошумљавање, уређење централног платоа, израда столова и клупа са надстрешницама, места за припрему роштиља и печења итд.
„Данас смо успели да средимо мало и приступне путеве. Плацеви су сређени у 80 одсто случајева и ова акција ће дати лице Колубаре какво очекујемо да нам буде сваки дан. Традиционално ће сваке године бити оваква акција на Велики четвртак. Биће и акција за пошумљавање, припремамо пројекте, треба да се среди плато, вероватно ћемо направити и неке надстрешнице да људи који немају своје магазе могу ту да проведу време, место за роштиљ и печење, има градска вода, контејнери итд. Идеја је пуно, само да обезбедимо средства. “
Прикупљене су бројне кесе смећа јер су обе обале Колубаре, по километар са обе стране, очишћене од папира, лименки, пластичне амбалаже и другог отпада. Јавна и приватна предузећа су ангажовањем механизације и људства уклонила дивље депоније, орезале поломљене и суве гране дрвећа, извадила оборена стабла и грање из реке, уредиле приступне путеве и стазе итд. Рафтинг клуб је из чамаца покупио смеће директно са реке и орезао попадало грање, где се пластичне флаше и остали отпад најдуже задржавају.
„Увек у априлу месецу очистимо део између мостова, колико смо у могућности, јер се пластичне флаше и кесе обично задржавају на грању које смо данас исекли. Лакше је када вода надође да однесе смеће и да се покупи тамо где је приступачније јер је овде врло неприступачно. Вода је генерално чиста јер нема више загађивача у Ваљеву, али отпада има. Мислим да је проблем ваљевска депонија која је уз реку Колубару и када је јача вода зна да одрони део и повуче овамо. Мада има горе и насељених места која и даље користе Колубару као контејнер“, изјавио је представник Рафтинг клуба.
Посебну драж и симболику овом еколошком догађају дали су најмлађи Лајковчани, садњом три липе у близини старе Јолића воденице. По једну липу су засадила деца из вртића и ученици основне и средње школе, предвођени својим васпитачима и наставницима. Постављена је и табла са стиховима Ђорђа Балашевића „Ко није дрво разумео прво, па тек онда садио, тај није ништа урадио и схватиће кад тад да не зна шта је хлад!“ и потписом „Деца Лајковца“.
Косана Грчић, директор Средње школе „17. септембар“ изјавила је да се „средња школа радо одазвала да засади дрво, рећи ћемо дрво генерације јер смо довели ученике првог разреда који ће пратити развој дрвета и сазревати из њега“, што је потврдила и директорка основне школе Биљана Жујовић: „Наставнице биологије су то врло радо прихватиле, као и деца, могли смо их повести баш доста, али смо морали направити неки избор. Свакодневно са децом радимо на промовисању здраве животне средине и њеног очувања и увек ћемо се одазвати да учествујемо у оваквим акцијама.“
Најсимпатичнији, као и увек, били су малишани из Предшколске установе, чији је представник рекао: „Врло важно је код деце развијати свест о очувању здраве животне околине од малих ногу, да расту са тим да је природа нешто што морамо чувати и да се у складу са тим понашају у животу, да своју децу уче тим вредностима, да бисмо сачували планету“.
Идеја је да акција буде традиционална, да прерасте у трајну еколошку акцију старања о Колубари, поготово њеног дела између два моста који је већ уређен за уживање у природи, али и шире од тога.