Председник Александар Вучић обишао изградњу брзе саобраћајнице Иверак – Лајковац

Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је данас радове на изградњи брзе саобраћајнице Иверак – Лајковац која ће спојити Ваљево са ауто-путем “Милош Велики”. Брзе траке биће врло значајне и за Лајковчане, а данашњем обиласку радова присуствовао је и председник ошпштине Лајковац Андрија Живковић.Брза саобраћајница Иверак-Лајковац део је државног пута Лозница-Ваљево-Лазаревац и представља попречну везу у путној мрежи Србије. Ова саобраћајница повезаће делове Републике Српске, односно Босне и Херцеговине са аутопутем “Милош Велики” и Коридором 10.
“Овде се гради брза саобраћајница која треба да крак ауто-пута “Милош Велики” продужи до Ваљева. То је од животног значаја за опстанак Ваљева, за његов развој, живот и будућност”, рекао је председник Вучић и додао да ће се поред пута Иверак-Лајковац радити канализациона мрежа, фабрика за пречишћавање воде, гасна конекција, нова спортска хала, геронтолошки центар и пројекат за Општу болницу Ваљево.
Председник Вучић је током обиласка радова упитао представнике кинеског извођача, компаније “Чајна Шандонг”, да ли ће радови бити готови до децембра 2022. године, као што су раније обећали и добио потврдан одговор. Председник Вучић је подсетио да је уговором предвиђено да цео пројекат буде готов до децембра 2023. године.
Вучић је најавио да ће следеће године почети да се гради и ауто-пут од Београда до Зрењанина, Фрушкогорски коридор од Руме до Новог Сада, као и деоница од Новог Сада до Зрењанина и нагласио да је изградња ауто-путева у том делу Србије веома важна.
Амбасадорка Народне Републике Кине у Србији Чен Бо изјавила је да инфраструктура представља најважнију област сарадње Србије и Кине и изразила уверење да ће резултати у тој области бити још и бољи. Она је са председником обишла радове на изградњи брзе саобраћајнице Иверак – Лајковац и истакла да тај пројекат уз заједничке напоре компаније из Кине и српских партнера стабилно напредује.
“Сви смо чули да ће пројекат бити завршен пре уговореног рока”, навела је Чен и додала да кинеске компаније могу да поделе своје искуство и технологију са српским партнерима и да допринесу економском развоју Србије.

Фото: www.predsednik.rs