Представа и поклони за 156 ђака првака

Општина Лајковац и Културни центар „Хаџи Рувим“ данас су у великој сали Културног центра организовали свечани пријем за ђаке прваке наше општине. Најмлађим ученицима срећно школовање пожелео је председник општине Андрија Живковић, затим су уживали у дечјој позоришној представи „Марко у земљи играчака“ и на крају су им уручени поклони: лектира, свеске и школски прибор. У две централне основне школе, „Миле Дубљевић“ у Лајковцу и „Димитрије Туцовић“ у Јабучју, уписало се укупно 156 првака, што је осам више него прошле године. Од тога их је 122 у Лајковцу и 34 у Јабучју. За разлику од многих општина, последње две године број првака расте.

Председник Живковић је у кратком обраћању првацима поручио да их очекује најлепше раздобље живота, ђачко доба, које ће им донети две највеће вредности: знање и пријатељство. У изјави медијима најавио је нова улагања у образовне установе:

-Ове године почињемо реконструкцију две школе: Издвојеног одељења ОШ „Миле Дубљевић“ у Бајевцу и Средње школе „17. септембар“. Оба пројекта финансираће Канцеларија за управљање јавним улагањима Владе Србије. За школу у Бајевцу јавна набавка је у току, очекујемо да радови крену у октобру, вредност је 105 милиона. Школска зграда ће бити потпуно реконструисана, а ученици ће добити и два нова игралишта у дворишту. Надам се да ћемо јој вратити стари сјај јер је осамдесетих година прошлог века бајевачка школа радила у две смене и имала преко 300 ђака. За средњу школу очекујемо расписивање јавне набавке у септембру. Вредност радова је око 240 милиона динара, комплетно ће бити реконструисана школска зграда и партер. Уз отварање нове школе у Јабучју и новог вртића у Лајковцу, то је сигурно неколико корака напред у погледу бољих услова за образовање у нашој општини. Прошле године смо повећали стипендије за најбоље студенте, увели стипендије за ђаке генерације, сви основци и средњошколци имају бесплатан превоз.

Из општинског буџета је у току унутрашње уређење амфитеатра у основној школи „Миле Дубљевић“ у Лајковцу, која ће добити савремени простор за ваннаставне активности. Председник Живковић је најавио да преостаје да се у наредном периоду на виши ниво подигну сеоске школе, које су са малим бројем ученика, али морају имати одговарајуће услове.