Представљање књиге „Из бродског дневника“ Милана Орлића

У оквиру програма манифестације “Дани Лајковца”, представљање књиге “Из бродског дневника“, аутора Милана Орлића, писца и уредника часописа “Свеске“, је у петак 22. јула у читаоници лајковачке библиотеке од 19 часова.

Милан Орлић је књижевник, филозоф и научни истраживач рођен у Панчеву 1962. године. Добитник је бројних награда, а његова поезија и есеји преведени су на двадесетак језика.

Збирка песама „Из бродског дневника“ његова је најновија књига, објављена 2021. Најновија књига Милана Орлића, за којег критика каже да сваком књигом поставља нове стандарде у савременој српској књижевности “Из бродског дневника“је узбудљиво песничко и филозофско сведочанству о нашем времену, у којем су садржана сва времена човечанства. У складу са најбољом традијом ове врсте, чита се као роман у стиховима. Орлић је добитник неких најважнијих песничких награда, наших и међународних. Докторирао је на приповедним структурама у делима Андрића, Црњанског и Пекића (на енглеском језику).

Збирка песама Милана Орлића „Из бродског дневника“посвећена је теми мора и пловидбе. Као што примећује др Милена Илишевић, ова књига песама може се читати и као роман у стиховима: „Из песме у песму, из луке у луку, из буре у мирно море, читалац прати песников дијалог са најзначајнијим књижевницима, уметницима, филозофима“. Упечатљиво је што ритам песама, и начин на који је текст распоређен, јасно асоцира на ритам таласа који се удаљавају и враћају, или на ритам веслача, тако да напредовање наративом, постаје изједначено са пловидбом на још једном, неочекиваном и сасвим сугестивном нивоу.

Представљање књиге “Из бродског дневника“ аутора Милана Орлића вашој пажњи свакако препоручујемо.