Представљен пројекат о правима Ромкиња

У Градској кући у Лајковцу представљен je регионални програм „За активну инклузију и права Ромкиња на западном Балкану“, у којем Женски ромски центар Велики Црљени учествује кроз пројекат „Уједињене за боље сутра“. Председник Андрија Живковић потписао је Протокол о сарадњи Општине Лајковац и Женског ромског центра.

На конференцији за новинаре председник Живковић је истакао да ће локална самоуправа подржати сваку идеју и пројекте који могу допринети бољем и нормалнијем животу не само популације Рома, већ сваког појединца. Према последњем попису из 2011. године, на подручју лајковачке општине има 775 Рома. Наша локална смоуправа је овом приликом истакнута као позитиван пример, с обзиром на чињеницу да Лајковац има Локални акциони план за социјално укључивање Рома.

Циљ пројекта „Уједињене за боље сутра“ је побољшање квалитета живота ромских жена и девојчица на територији Лазаревца, Лајковца, Мионице и Уба, обезбеђивање њиховог лакшег приступа здравственим услугама и подизање видљивости важности очувања репродуктивног здравља и спречавања дечијих бракова, кроз оснаживање ромских организација и појединаца, као и кроз стварање нових и контролу постојећих механизама у заједницама.

Конференција за медије организована је се у склопу регионалног пројекта „За активну инклузију и права Ромкиња на Западном Балкану III“, који спроводи CARE International Balkans у сарадњи са локалним партнерским организацијама у Црној Гори, БиХ и Републици Србији, а финансиран је од стране Аустријске развојне кооперације и у оквиру Развојне сарадње Чешке.