Препоруке Кризног штаба за борбу против КОВИД-19

Данас је заседао Кризни штаб за борбу против КОВИД-19 на којем је, између осталог, разматрана актуелна епидемиолошка ситуација, као и мере и препоруке које би требало ускладити са тренутним стањем. На подручју општине Лајковац евидентирана су два нова случаја заражених вирусом КОВИД–19. У питању су млађе особе, тридесетогодишњаци. Укупан број до сада заражених корона вирусом на подручју општине Лајковац је 31, од којих је двоје преминуло, а 27 излечених. На подручју општине Лајковац за сада није проглашена ванредна ситуација услед епидемије вируса корона.

Кризни штаб за борбу против КОВИД–19 донео је следеће препоруке у борби против епидемије корона вируса:

1. Ношење маски је обавезно у затвореном простору, у Градској кући, у свим јавним предузећима и у свим јавним установама, а препорука је ношење маски у поштама, банкама, као и продавницама и свим сличним затвореним просторима.

2. На отвореном простору препоручује се држање физичке дистанце од најмање метар.

3. На снази је препорука да се избегава окупљање истовремено већег броја људи на јавним површинама и у затвореном простору.

4. Према Саопштењу Кризног штаба Владе Србије, обавезно је коришћење заштитних маски у међуградском превозу и путницима који не носе маске неће бити допуштен улаз у превозна средства. Маске не морају бити хируршке, купљене у апотеци, већ грађани могу да користе и памучне маске за вишекратну употребу.