Презентација Мађарске агенције за промоцију извоза (ХЕПА) за западни Балкан

Јуче је у Општини Лајковац одржана презентација Мађарске агенције за промоцију извоза (ХЕПА) за западни Балкан, са седиштем у Београду, која има за циљ повезивање привредних субјеката региона и државе Мађарске. Презентацији је присуствовао и амбасадор Мађарске у Србији др Атила Пинтер, који је на састанку са руководством општине и лајковачким привредницима рекао:

– Захваљујем председнику општине на гостопримству и велика ми је част да са нашим пријатељима будем у вашем граду. Дошли смо да боље упознамо Лајковац и да разменимо информације о могућностима за економску сарадњу. Последњих година у билатералној робној размени између наших земаља бележимо нове рекорде. Прошле године имали смо четири милијарде евра робне размене и надамо се да ћемо у следећим годинама имати још боље резултате. Увек тражимо могућности за нове мађарске инвестиције у Србији и за сарадњу са српским фирмама.

Немања Милутиновић, почасни конзул Мађарске у Србији уједно је и председник агенције ХЕПА:

– Желео сам да упознам привреднике Лајковца са моделима сарадње са мађарским компанијама. Задовољан сам одзивом, потребама и могућностима које ова општина пружа, односно привредницима који су веома вредни и који заиста виде свој бизнис ван локалног оквира. У наредном периоду још неколико пута ћемо заједно попричати, пронаћи адекватне мађарске партнере и убеђен сам у нове српско-мађарске партнерске односе што се тиче компанија из Лајковца и Мађарске.

Иницијатор састанка био је Игор Тадић, директор компаније „Smart Energy Investment“, која је добила посао енергетски ефикасне реконструкције јавне расвете у општини Лајковац, у оквиру јавно-приватног партнерства:

– Као директор фирме СЕИ, која је приватни партнер у пројекту реконструкције јавног осветљења у општини Лајковац, могу само да искажем велико задовољство јер је наш пројекат иницирао овакав састанак и потенцијалну будућу сарадњу. А наш пројекат се дешава у времену никад боље сарадње између Србије и Мађарске и никад већих енергетских изазова у свету. Он је данас такав да уместо планираних 160 хиљада евра годишње уштеде општини Лајковац реално ће бити да се оствари неких 350 хиљада, што доказује да је енергетика највећи изазов на свету. Добра сарадња је нешто што поспешује превазилажење свакаквих изазова па и тога. Ми волимо да кажемо да је само уштеђена енергија најбоља и најповољнија енергија, да пре свега треба да водимо рачуна о уштедама, а након тога о производњи из обновљивих извора.

Председник општине Андрија Живковић је истакао да је посета његове екселенције част за Лајковац, захвалио се Обраду Тадићу за иницирање састанка и целој делегацији на посети:

– Са компанијом „Smart Energy Investment“ успоставили смо сарадњу на замени електричне расвете на нашој територији, што је довело и до овог састанка, који се одржава у моменту када су односи Мађарске и Србије на историјском максимуму. Одајем признање и захвалност Мађарској на подршци коју пружају нашој земљи на европском путу. Јако је битно да су присуствовали локални привредници и предузетници, надам се да су отишли задовољни са састанка и да ће бар део њих успоставити одређене економске и пословне везе са мађарским фирмама, што би било значајно не само за Лајковац већ за читав регион западне Србије.

На састанку су учествовали власници или представници предузећа Ива-Аграр, Сани комерц, Млекара Бабић, Виндија и Алпет.

ХЕПА је новембра 2019. године у Београду отворила централну канцеларију за западни Балкан, али је пандемија омела интензитет активности. Без обзира на то започете су инвестиције међу којима су најзначајније: фабрика сточне хране УБМ групације у Адашевцима, хотел у Сремским Карловцима (уједно и конгресни центар) и фабрика за прераду воћа у Ариљу.