Признање за Милутина у Русији

На мастер часу који је Милутин Ранковић одржао у Високопетровском манастиру у Москви 6. септембра, на празник оснивача манастира Светог Петра Московског, када је патријарх московски и све Русије Кирил служио свечану литургију, Натакија Костјецкаја, познати културни делатник из Москве, у име председника Савеза уметника Русије, уручила је српском уметнику признање “Благодарност за развијање руско-српских веза у обасти ликовне уметности” Сверуске организације професионалних уметника.

По завршетку литургије Милутин Ранковић је почео са вајањем у ораху лика светитеља који се тог дана празновао, а завршио га је после четири сата интензивног рада. Уз честитке бројне публике и благослов свештенства, Милутин Ранковић предао је свој рад игуману манастира Петру Јевремејевом.

-Моји радови налазе се на свим континентима, а почаствован сам што сада један остаје и у манастиру који датира из 17. века у највећој православној земљи на свету. Бројни верници прилазили су, молили се и захваљивали на оваквом дару, још док икона није била завршена.

Домаћини су приредили и пано са мапом Србије и Лајковца, а била је изложена и књига на руском језику “Милутин Ранковић, скулптор из Србије”.