Програм Градске библиотеке за Дане Лајковца

Градска библиотека Лајковац, која ће ускоро понети назив Народна библиотека „Радован Бели Марковић“, објавила је програм за манифестацију „Дани Лајковца“, поводом обележавања варошке славе Огњене Марије.

У понедељак 18. јула од 10 часова одржаће се радионица „Прсти“, коју води Данијела Квас, дечји писац, професор српског језика и књижевности. „Из бродског дневника“ назив је књиге Милана Орлића, писца и уредника часописа „Свеске“, која ће у Градској библиотеци бити представљена у петак 22. јула од 19 часова. Познати глумац Зоран Ћосић, пореклом из Мионице, представиће своју књигу поезије „Иверци и окрајци“ 25. јула код фонтане испред Градске куће. У библиотеци ће од 18. до 29. јула, од 7 до 19 часова, трајати акција „Књига за књигу“.

Радионица „Прсти“ Данијела Квас намењена је узрасту од првог до четвртог разреда. Заинтересована деца могу да се јаве у библиотеку или школској библиотекарки Марини Пажиновић, како би учествовала у радионици.

Најновија књига Милана Орлића „Из бродског дневника“ представља узбудљиво песничко и филозофско сведочанство о нашем времену,  у којем су „садржана сва времена човечанства“. Чита се као роман у стиховима. Орлић (Панчево, 1962) је добитник неких од најважнијих домаћих песничких награда, као што су „Милан Ракић“, „Бранко Миљковић“, „Исидора Секулић“ и друге.

Збирка поезије „Иверје и окрајци“ настајала је неколико деценија, а није једини искорак Зорана Ћосића из глумачког миљеа: написао је два позоришна комада за децу и сценарио за серију „Јаничар“. Ћосић je oстварио је велики број улога у Народном позоришту у Београду и другим градовима, као и у Звездара театру. Популарност је стекао епизодним улогама у неколико гледаних домаћих серија: Срећни људи, Мој рођак са села, Бела лађа и Жене са Дедиња.