Програм манифестације „Дани Лајковца“

Програми који ће привући највећу пажњу на „Данима Лајковца“ јесу концерт поп музичара Жељка Васића у четвртак 28. јула и фолк певача Адила Максутовића у суботу 30. јула. Оба концерта биће одржана на Градском тргу, испред зграде Општине Лајковац, од 22 часа.

Манифестација је започета 18. јула програмима Градске библиотеке Лајковац:  креативном радионицом „Прсти“ Данијеле Квас, дечјег писца и професора српског језика и књижевности, акцијом „Књига за књигу“ и промоцијом књиге „Из бродског дневника“ Милана Орлића, писца и уредника часописа „Свеске“. Вечерас од 20 часова познати глумац Зоран Ћосић, пореклом из Мионице, представиће своју књигу поезије „Иверци и окрајци“ испред Градске куће.

Овог викенда организован је традиционални „Колубарски котлић“ код Ловачке брвнаре на Колубари, а започети су и остали програми Туристичке организације општине Лајковац: „Дани воденица на Колубари и Топлици“ и „Исток-Запад лајковачком пругом“, уз изложбу фотографија са бројних акција Планинарско-смучарског друштва „Ћира“.

Ови догађаји окупљају уметнике из земље и региона међу којима су: књижевник Зорица Ковачев, романсијер и песник Славица Масникоса из Франкфурта, вајар из Холандије Јошко Шошгарић, професор музике и председник Одбора за културу Савеза Срба Француске Петар Гојковић, песникиња из Никшића Татјана Вујовић Костић и други. О воденицама ће говорити Милутин Ранковић, вајар из Лајковца.

Културни центар „Хаџи Рувим 26. јула од 19 часова организује концерт др Момчила Александрића, светски признатог гитаристе из Лајковца, следећег дана отварање  изложбе полазника своје Ликовне школе (галерија у 19 часова), а 28. јула на Градском тргу од 19.30 представу „Варошке приче“. Исте вечери од 22 часа је концерт популарног поп певача Жељка Васића, коме ће од 20.30 предгрупа бити лајковачки „Лакустик бенд“.

На Градском тргу 29. јула од 18 часова је увек популарни Дечји дан, на којем најмлађе очекују позоришна представа, наступи фолклорног и балетског ансамбла, вокалних солиста, мађионичари, кловнови, жонглери, аниматори итд.

У петак 30. јула од 8 часова је света архијерска литургија поводом славе вароши, Огњене Марије, после чега ће у порти цркве Светог Димитрија наступити фолклорни ансамбл КЦ „Хаџи Рувим“. Тог дана је и велики народни вашар, а у вечерњим  сатима на Градском тргу и финиш манифестације „Дани Лајковца“: од 20.30 сати концерт групе „Микуша и Мира“, а од 22 часа концерт Адила Максутовића.